El Govern, les principals organitzacions professionals de periodistes i la majoria de partits de l'arc parlamentari han subscrit un acord per rebutjar “els discursos racistes i estigmatitzadors de les persones migrants” durant la campanya de les pròximes eleccions municipals. No s'han sumat a aquest acord Vox, Ciutadans (Cs) i el Partit Popular (PP). 

📆 Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

Esquera Republicana de Catalunya (ERC), Junts per Catalunya, PSC, CUP i En Comú Podem són els partits que han signat aquest acord per deixar fora de la campanya electoral els discursos racistes. A més del Govern, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Sindicat de Periodistes de Catalunya i el Col·lectiu de Periodistes Ramon Barnils s'han sumat a aquesta iniciativa.

El text de l'acord es resumeix en 10 punts, on es destaca la voluntat dels signants d'"evitar els discursos que inciten a l'odi" i "els actes de racisme". També es remarca la necessitat de no generalitzar els comportaments aïllats d'un individu d'un col·lectiu amb tot aquest. En un altre punt es demana "vetllar" perquè s'emetin "missatges respectuosos amb els drets dels nens que no estigmatitzin aquells que es troben en situació de tutela per part de l'Administració".

📩 Vot per correu a les eleccions municipals 2023: terminis i tot el que has de saber

No només és un comprimís per actuar contra el racisme en aquesta campanya, sinó també per assenyalar-lo. S'acorda "denunciar males praxis quan s'incompleixi" l'acord, així com "lluitar contra les fake news i desmuntar els missatges basats en mentides, dades no contrastades i afirmacions sense fonaments que responsabilitzin la població migrada i/ o racialitzada del malestar social". 

Contra els discursos d'odi

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha considerat que l'acord transmet "un missatge molt potent, i és que hi ha una majoria social i política molt àmplia que no està disposada a obtenir ni un sol vot vulnerant els drets de les persones migrants". Verge ha remarcat que "la llibertat d’expressió és manifestament incompatible amb els discursos d’odi, que inclouen els discursos xenòfobs i els discursos racistes que busquen estigmatitzar persones i col·lectius sencers".

Per altra banda, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha recordat que Catalunya "és una terra que s'ha enriquit amb emigracions, i aquest és un fet inapel·lable, volem continuar sent un país obert i compromès amb els valors de la igualtat". Finalment, s'ha anunciat que  el Govern "farà un seguiment del compliment d'aquests compromisos" i un informe final, perquè "la democràcia i els drets humans requereix una feina constant".