Gairebé dos anys després que Pedro Sánchez apliqués els indults als líders independentistes empresonats, la decisió encara provoca lloances entre les files del PSOE. No tots els sectors del partit en van ser partidaris --només cal recordar l'oposició del president socialista d'Aragó, Javier Lambán, o de Castella-La Manxa, Emiliano García-Page--, però els sectors més esquerrans celebren l'aposta. És el cas de l'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, qui aquest dissabte ha reivindicat la mesura de gràcia als independentistes. Segons l'exmandatari, els indults són encara un "actiu electoral" de cara als comicis municipals i autonòmics que s'han de celebrar a Espanya el pròxim 28 de maig. La raó? Perquè permetran anar a les eleccions "amb pau i sense violència" a tots els territoris d'Espanya, específicament "al País Basc i a Catalunya".

En un acte de partit a València, i davant de centenars de membres de la directiva socialista i d'alcaldes i alcaldables, Zapatero ha demanat al PSOE agrair la política del govern de Pedro Sánchez a Catalunya. És gràcies al seu lideratge, precisament, que tot Espanya es troba en un moment d'"estabilitat i tranquil·litat". A més, ha lloat la "visió de futur" del president espanyol per aplicar els indults enfront l'auge de l'independentisme a Catalunya i el repte del procés.

No tothom ho veu igual

Val a dir, però, que l'experiment dels indults no ha estat sempre ben rebut pels socialistes. El 2021, i en ple debat per la mesura de gràcia, alguns dels barons socialistes es mostraven incòmodes amb l'aposta, si bé van acabar aguantant la compostura --com a mínim en públic-- per evitar criticar més enllà del que tocava. Lambán va reconèixer estar inquiet, però va evitar culpar-ne Pedro Sánchez. "A mi el president Sánchez no m'intranquil·litza en absolut, qui sí que ho fan són ERC i els independentistes", va dir, tirant pilotes fora. També García-Page va pronunciar-se amb duresa, manifestant que a l'endemà li faria "mal tot el cos". Tot i això, va desitjar que la mesura de gràcia apartés l'independentisme de la unilateralitat, lamentant que "cada cop que se'ls aixeca una barrera és per avançar uns metres més en el camí impossible". I el mandatari d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, va haver de menjar-se les seves paraules, després que anteriorment hagués criticat la mesura de gràcia, per acabar admetent que la concessió dels indults "fa pudor de socarrim", i va dubtar que tingués conseqüències positives: "No és el que millor li ve al PSOE ni als seus interessos electorals", va afirmar. Ara, Zapatero defensa tot el contrari.