Malgrat el trencament del Govern divendres passat, el PSC no vol, per ara, aprofitar-se de la situació. Les enquestes prometen als de Salvador Illa incrementar la seva representació al Parlament, però aquest dilluns la portaveu socialista, Èlia Tortolero, ha tancat la porta a exigir un avançament electoral. "Catalunya no necessita eleccions", ha dit, assegurant que ells estan treballant per construir una alternativa a l'independentisme. Es tracta, doncs, del mateix missatge que els socialistes han repetit aquestes darreres setmanes, i que la sortida de Junts no ha modificat.

Tampoc ha canviat la predisposició del PSC per garantir una certa estabilitat al palau de la Generalitat. Tortolero ha advertit que és el moment de la política útil i de governs forts. "Fins ara hem tingut, i tenim, tot el contrari", ha lamentat. Mentre que els comuns han exigit al president de la Generalitat, Pere Aragonès, conformar una aliança entre republicans, socialistes i liles per aconseguir una "majoria progressista", el PSC s'ha limitat a obrir la porta a "consensos puntuals" amb ERC per garantir la continuïtat de l'executiu. Ara bé, no s'ha volgut pronunciar sobre si estan disposats a convertir-se en uns socis estables. "Aquesta pregunta estaria bé fer-la a Aragonès, que avui té 33 diputats. Nosaltres li allarguem la mà, però ell ha de dir què, com i amb qui pensa governar".

 

La línia vermella pels pressupostos, un "error"

Un punt en què els de Salvador Illa volen acordar amb el president és el dels pressupostos. La negociació dels comptes ha quedat ara estroncada pel trencament del Govern, i això fa encara més incomprensible pels socialistes que Aragonès no vulgui comptar amb el seu suport per aprovar-los. "Són el repte més important, i és un error que se'ns posin línies vermelles", ha lamentat Tortolero, qui ha insistit que ells continuaran allargant la mà. Sigui com sigui, en aquesta qüestió el partit també vol aprofitar per alçar-se com l'alternativa amb una ronda de contactes "intensa i extensa" per tot el territori amb els agents econòmics i socials.

I sobre els noms que conformen el nou executiu d'Aragonès, hi ha un que sobresurt: el de Quim Nadal. El nou conseller d'Universitats i Recerca és un històric del PSC, però aquesta tria tampoc ha acabat de satisfer els socialistes, que recorden que es va donar de baixa el 2016. "És lliure de prendre les decisions que cregui, però nosaltres no valorem les persones en funció del seu partit sinó de les propostes que faci". De fet, Tortolero també ha aprofitat els noms de les conselleries per enviar un dard a Aragonès. I és que el president ha incorporat també sensibilitats passades dels comuns i de l'antiga Convergència amb la intenció de representar "el 80% de la societat catalana". Aquí, la portaveu del PSC li ha recordat que l'executiu n'ha de simbolitzar "el 100%".