Tres dies després de la sortida de Junts del Govern, i amb el nom dels nous consellers ja sobre la taula, els comuns mantenen el seu suspens a l'executiu. Aquest dilluns, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha carregat durament contra un Govern que considera "absolutament escapçat" i en una "situació inaudita". El portaveu ha lamentat que s'hagi arribat fins a aquest després de només un any i mig de legislatura, però també ha reconegut que era quelcom "previsible des del primer moment" perquè la coalició d'ERC i Junts no tenia "cap tipus de rumb definit". Amb tot, en aquests darrers 18 mesos s'ha parlat més dels problemes entre els socis que d'aquelles qüestions que interessen la ciutadania, critiquen els comuns.

Tot plegat enmig d'una greu crisi marcada per la inflació, que exigeix "estabilitat" de les administracions per tirar endavant polítiques que ajudin la gent. I amb l'objectiu d'aconseguir que l'executiu català abandoni el seu "desgovern", els comuns ja han compartit amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, quina és la via que ha de prendre: una "majoria progressista" que incorpori també el PSC. Joan Mena no s'ha referit als socialistes per nom, però ha deixat clar a qui es referia recordant que ja s'articulen altres majories similars a institucions com el govern de l'Estat i l'Ajuntament de Barcelona.

Una aliança entre els republicans, els de Salvador Illa i Jéssica Albiach sumaria majoria absoluta amb 74 diputats i permetria tirar endavant les polítiques que volgués l'executiu. Però per arribar a aquest punt, Joan Mena ha avisat que cal una "ronda de reunions" amb les diferents formacions parlamentàries, i ha assenyalat que la responsabilitat d'iniciar aquests contactes és precisament del president de la Generalitat. "Cal que expliqui quin camí vol recórrer. És una qüestió de mínims que ni tan sols hauríem d'estar reclamant des d'En Comú Podem", i ha advertit a Aragonès que sense majoria al Parlament el Govern serà "paper mullat" i no servirà per res. "Sembla que a ERC s'han oblidat que només tenen 33 diputats dels 135, i que per ser majoria en necessiten 68".

Gemma Ubasart i els pressupostos, els temes calents

D'altra banda, Joan Mena també ha estat interrogat sobre un dels noms que conforma el nou executiu d'Aragonès: el de Gemma Ubasart. I és que l'exsecretària general de Podem a Catalunya ha estat nomenada consellera de Justícia, Drets i Memòria, en substitució de Lourdes Ciuró. Però la tria no acaba de complaure els comuns, que recorden que el nou Govern "no va de persones", sinó que de les polítiques que es despleguin, i també de les majories que s'articulin per aprovar-les. "Sigui qui sigui el conseller, amb 33 diputats no es podrà aprovar cap proposta", han alertat.

I els comuns també han situat l'ull de mira sobre la qüestió dels pressupostos, que queda estroncada amb el trencament de l'executiu. Jéssica Albiach ja va anunciar que congelaven les negociacions fa dues setmanes, durant el debat de política general, però la sortida de Junts canvia completament l'escenari, ja que els comptes treballats fins ara són els de Jaume Giró, que no és al Govern. Joan Mena ha assegurat que ells volen aprovar uns pressupostos progressistes i que la negociació amb l'executiu "no està avançada". "No donarem suport a res amb un xec en blanc", ha avisat, lamentant també que Laura Vilagrà hagi obert la porta a prorrogar els comptes de l'any passat. "Seria el pitjor dels escenaris", han dit els comuns.