El primer secretari del PSC, Salvador Illa, afirma que si Junts surt del Govern el seu partit continuarà construint una alternativa oferint acords puntuals, com els pressupostos, pels quals des d'un primer moment s'ha mostrat totalment disposat a negociar, però els comuns els han passat per davant, abans de la gran crisi del Govern. "La nostra tasca principal és construir una alternativa perquè pensem que el Govern no funciona, però això no ens impedeix arribar a uns punts de col·laboració amb els que coincidim", ha argumentat en una entrevista a La Xarxa. En tot cas, ha descartat governar perquè el Govern està "ferit". Segons Illa, quan es coneguin els resultats de la consulta de Junts, Aragonès tindrà "l'obligació política" d'adreçar-se a la ciutadania i explicar què vol fer i de quina manera, tot i que des d'ERC ja han avançat que estan disposats i preparats per Governar en solitari. Cal tenir en compte que republicans i socialistes estan empatats a 33 diputats després de les eleccions, tot i que els d'Illa van aconseguir uns pocs milers de vots més que els d'Aragonès, mentre que Junts en té 32. Aquest mateix matí, Laura Borràs parlava d'un empat tècnic entre les tres formacions. 

Illa ha mostrat tot el seu respecte pels processos interns de Junts, però ha afegit que la pregunta que es fan els catalans és una altra: "Quan el senyor Aragonès comença a governar i ocupar-se dels problemes de la gent?". Segons el líder del PSC, el govern Aragonès està "en temps de descompte" i no està enfocat als problemes que preocupen als ciutadans perquè "les energies van cap a les baralles i al conflicte crònic". Illa ha afegit que cal esperar què passa amb la consulta de Junts i que després correspondrà al president Aragonès dir què vol fer i com, amb tot, ha reconegut que no creu que el Govern, tal com està la situació actual, es pugui sostenir durant gairebé tres anys més, que és que queda de legislatura. 

Illa i el Govern Alternatiu 

De totes maneres, ha avançat que la "tasca principal" del PSC serà continuar construint una alternativa i alhora oferir col·laboració en els punts coincidents. I ha posat com ha exemple que s'ha arribat a un acord sobre el català a l'escola i per renovar els càrrecs institucionals caducats. En aquest context, ha tornat a allargar la mà per aprovar uns pressupostos per a l'any que ve amb el suport més ampli possible. Poques setmanes després que comences a caminar el Govern d'Aragonès, Illa va considerar que aquest era continuista dels anteriors Executius que Catalunya havia tingut en els últims anys, i per això, el PSC va decidir crear el que han anomenat un Govern alternatiu, amb els seus propis consellers i que Illa presideix. Amb aquest intenten fiscalitzar la tasca del Govern i fer propostes alternatives que consideren millors pel país. 

Ahir, PSC i comuns van fer un front comú per pressionar Aragonès, a qui demanen que es decideixi sobre el futur dels seus socis d'Executiu.  La portaveu dels socialistes, Èlia Tortolero, instava el president a explicar "què pensa fer, si pensa trencar el Govern i com pensa continuar", per tal que la ciutadania i la resta de partits puguin saber quin futur els espera. A més d'aquest avís, Tortolero també criticava que Aragonès hagi perdut la seva credibilitat, després que la CUP i Junts li hagin retirat la confiança.