El PSC ha obert la porta aquest dilluns a una nova via per compensar i donar ajuts als sectors més afectats per la sequera. La diputada socialista Sílvia Paneque ha anunciat que el seu grup allarga la mà al Govern per "totes les mesures i modificacions" que es puguin introduir en el pressupost prorrogat de 2023 que persegueixin l'objectiu d'ajudar sectors com, per exemple, el primari o l'agroalimentari. Donat que les negociacions pels comptes de 2024 estan encara força endarrerides —des de Pallars insisteixen que primer volen informació per part de l'executiu sobre el grau de compliment dels acords de 2023—, Paneque ha situat les mesures per combatre la sequera com a prioritat i per això estudien aquesta opció de fer canvis en partides pressupostàries dels comptes prorrogats.

Al mateix temps, els socialistes reclamen al Govern que hi hagi "claredat i lideratge" a l'hora de desenvolupar i aplicar les mesures de restriccions de consum d'aigua: "La informació ha d'arribar de manera clara a les empreses i a la ciutadania en un moment tan greu i complex com l'actual". Sílvia Paneque també ha assenyalat que l'executiu ha de seguir insistint en les "vies o solucions estructurals", com les dessalinitzadores i l'aigua regenerada del Besòs. De fet, la qui també és la cap de l'oposició a l'ajuntament de Girona ha celebrat l'anunci del govern espanyol per accelerar les obres de les dessalinitzadores del Foix i Tordera.

D'altra banda, preguntada per la voluntat del president Aragonès d'aparcar la taula de partits catalans, Paneque ha insistit que ells no són partidaris de les "taules on es portin temes que divideixin la ciutadania". En tot cas, els socialistes consideren que sí que caldria reunir totes les formacions del Parlament, però per parlar de la sequera: "Ens sembla que el que espera la ciutadania és que ens asseguem per a allò important i immediat".

Sobre el fet que l'actual situació de sequera pugui comprometre el desenvolupament de projectes com el Hard Rock, la parlamentària del PSC ha reivindicat que "els projectes de progrés econòmic" del país "no han d'estar renyits" amb aquesta situació: "Defensem el creixement sostenible, i ens sembla que la sequera no ha de ser excusa pel desenvolupament de projectes com aquest". En aquest sentit, ha insistit que "si s'haguessin fet els deures fa 10 anys", probablement ja s'haurien pogut desenvolupar iniciatives com aquestes. Encara en relació amb les mesures contemplades en el pla especial de sequera, Sílvia Paneque ha considerat que el que no s'hauria de fer és "confrontar usos entre sectors", tot i que al mateix temps ha defensat que no hauria d'haver-hi "disminucions lineals" per a tothom perquè hi ha algunes empreses que "ja han ajustat molt la seva petjada hídrica".

Respecte a la decisió de la Fiscalia del Suprem de rebutjar la investigació a Puigdemont per terrorisme

Aquest diumenge es coneixia que la Fiscalia del Tribunal Suprem descarta investigar el president a l'exili, Carles Puigdemont, per un presumpte delicte de terrorisme en el cas de Tsunami Democràtic. Paneque ha manifestat que ells sempre defensen "separar l'àmbit judicial del legislatiu" i ha subratllat que tenen "màxim respecte" per decisions com aquestes. En paral·lel, la gironina ha advocat per l'aprovació de la llei d'amnistia: "Ens ha d'ajudar a girar full perquè aquests 10 anys no han portat res de profitós ni positiu a Catalunya".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!