El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, i la ministra per la Transició Ecològica, Teresa Ribera, s'han reunit aquest dilluns per abordar la crítica situació que travessa Catalunya pel que fa a l'aigua. Precisament, dijous passat es va decretar l'emergència per sequera per a sis milions de catalans, ubicats al sistema del Ter-Llobregat, que inclou l'àrea metropolitana de Barcelona. Sobre la taula, diversos punts a l'ordre del dia per avançar en la cerca de solucions. I un dels acords implica de forma directa el País Valencià: l'objectiu és abastir la regió metropolitana amb aigua provinent directament de la dessalinitzadora de Sagunt. Així, es busca evitar un transvasament de l'Ebre cap a Barcelona, una opció frontalment rebutjada pel territori ebrenc.

La planta, ubicada al nord de la província de València, pot produir anualment 8 hm³ d'aigua, però està operant al 10% de la seva capacitat. En cas d'ampliar considerablement aquesta capacitat en els pròxims mesos, i sempre que durant aquest temps no hi hagi pluges abundants que permetin descartar-ho, a principis d'estiu començarà a portar-se aigua de la dessalinitzadora de Sagunt cap a terres catalanes. Els ports de Barcelona i de Tarragona estaran preparats per a suportar la descàrrega diària de vaixells, que podria comportar fins a un total de 20.000 m³ al dia, segons han informat el conseller i la ministra en roda de premsa. El cost de producció de l’aigua dessalada l’assumirà l’Estat, mentre que el transport en vaixell i la descàrrega anirà a càrrec del Govern.

Teresa Ribera ha assegurat que aquesta és la solució "més senzilla i viable". "Tenim setmanes al davant per garantir que a l'inici de l'estiu estigui disponible", ha afegit. L'Estat ja ha informat el govern del País Valencià, del PP, i a l'Ajuntament de Sagunt, del PSOE, sobre aquesta decisió. A més, ha destacat que l'operació no suposarà cap perjudici per als veïns del municipi valencià perquè no es proveeixen d'aigua per aquesta planta. Per la seva banda, David Mascort ha destacat que aquest acord era "imprescindible", i ha fet una crida a "treballar conjuntament" entre administracions per desencallar les solucions.

Sense transvasament de l'Ebre

Tant el conseller com la ministra han destacat que, d'aquesta manera, s'evitarà traspassar aigua des del riu Ebre. Mascort ha estat taxatiu, subratllant novament que la solució la Generalitat "a mig termini" és "cap transvasament de l'Ebre", ja que l'operació de Sagunt, sumada als altres projectes sobre la taula, serviran per abastir prou Barcelona. Mentrestant, Ribera ha reiterat que amb l'aigua de la dessalinitzadora valenciana no caldrà plantejar-se "altres escenaris hipotètics", com podria ser el transvasament de l'Ebre.

Accelerar les dessalinitzadores de Tordera i Foix

D’altra banda, també s'ha anunciat un acord per accelerar l’ampliació de la dessalinitzadora de Tordera i la construcció de la de Foix. L'operació tindrà un cost de gairebé 500 milions d'euros, i permetrà enllestir-les, respectivament, el 2028 i el 2029 (en el cas de Foix, quatre anys abans del que estava previst). El finançament de totes dues plantes es farà a través dels Fons Europeus, en concepte de crèdit de l'Estat espanyol a la Generalitat, mentre que el cost total acabarà repercutint en la factura de l'aigua. La construcció hauria de començar el 2025, un cop es licitin les obres, mentre que se n'encarregarà del procés Acuamed, empresa pública de l'Estat, perquè és la solució "més àgil i diligent" per accelerar les obres.