'Governar Catalunya. Som-hi!'. Aquest és el lema que els socialistes han escollit per al congrés extraordinari que celebraran aquest cap de setmana i en què es ratificarà Salvador Illa com a primer secretari, en substitució de Miquel Iceta. El congrés, que se celebrarà al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), arrencarà dissabte al matí i acabarà diumenge al migdia amb la cloenda del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Dissabte al vespre, a partir de les vuit, es ratificarà Illa com a líder electe del partit i presentarà la seva proposta de comissió executiva de la formació. L'endemà al matí es farà la votació i es proclamaran els resultats.

La presidenta del PSC, Núria Marín, ha manifestat que amb aquest congrés "s'engega la maquinària socialista que ha de dur el PSC a governar" i ha assegurat que "es conjura tot el socialisme català per construir una alternativa al Govern, que acabi amb la dinàmica de blocs i divisió". La dirigent socialista ha reclamat que Catalunya "progressi i tingui benestar" i que es governi "per un millor finançament i uns serveis públics reforçats".

 

D'aquesta manera, ha qualificat el congrés extraordinari -on hi haurà el relleu en la primera secretaria però també en l'executiva- de "plataforma de llançament alternativa". Marín ha destacat que Illa "va agafar les regnes en un moment molt díficil" i va tenir "un gest de valentia", en deixar el ministeri de Sanitat i encapçalar la candidatura de la formació el 14-F. També ha agraït la tasca a Iceta, que "continuarà sent un actiu" i que és "una peça clau en el govern espanyol". Així doncs, Marín ha afirmat que el PSC obre una nova etapa per situar el partit "en les millors condicions per assumir la presidència de la Generalitat".

La dirigent del PSC, investigada pel cas del Consell Esportiu de l'Hospitalet de Llobregat, preguntada per si li agradaria continuar amb un càrrec al partit ha contestat que "sempre" ha estat a disposició del partit. "En aquesta ocasió també ho estic, i els primers secretaris han disposat de la meva persona si ho han cregut necessari, així ha estat i així ho ha de decidir el futur primer secretari", ha afegit.

Com serà el congrés?

Unes 1.500 persones participaran al congrés extraordinari del PSC entre dissabte i diumenge. A les deu del matí s'inaugurarà amb el debat i votació de l'informe polític, de la mà de Miquel Iceta. A la tarda, es preveuen tres xerrades sobre el model municipalista del PSC, sobre el compromís social i sobre el model territorial. La primera anirà a càrrec de Jaume Collboni. A la segona hi intervindran els secretaris generals d'UGT i CCOO Catalunya, Camil Ros i Javier Pacheco. A la darrera hi participarà el president valencià, Ximo Puig, la presidenta balear, Francina Armengol, i la ministra de Transports i Mobilitat, Raquel Sánchez. A partir de les vuit del vespre es farà la prolamació del primer secretari electe, Salvador Illa, que podrà fer la proposta de la nova executiva.

L'endemà al matí, entre les 9.30 hores i les 10.30 hores, tindrà lloc la votació de la comissió executiva del partit. Més tard, intervindran per videoconferència l'expresident de l'Eurocambra Martin Schulz, l'exprimer ministre italià Enrico Letta i l'Alt Representant de la Unió Europea Josep Borrell. Finalment, es proclamaran els resultats, i Illa i Sánchez clouran al migdia el congrés.

 

Imatge principal: la presidenta del PSC, Núria Marín, presenta el lema del congrés del PSC / Foto: ACN