Laura Borràs ja ha estat suspesa com a presidenta del Parlament, però això no vol dir que deixi de ser el centre de tots els debats relacionats amb la política catalana. Una setmana després de suspendre's el seu càrrec al capdavant de la cambra, ha estat el PSC qui s'ha pronunciat sobre tot plegat. Concretament, la portaveu dels socialistes, Alícia Romero, ha carregat contra Borràs aquest divendres, titllant de "miserable" la seva actitud en tot el serial que ha acabat amb la seva caiguda. Malgrat la pressió de tots els partits, excepte Junts, la presidenta va decidir no dimitir i simplement forçar la seva suspensió temporal fins que es resolgui el judici per la suposada corrupció quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes.

Romero ha retret Borràs per la seva reacció després de ser suspesa, quan va acusar el PSC, ERC i la CUP d'actuar com "jutges hipocràtiques" i "còmplices de la guerra bruta" contra l'independentisme. "Laura Borràs, amb aquelles declaracions, va demostrar una actitud molt miserable", ha llençat. I no només això, sinó que ha pressionat l'encara presidenta suspesa a plegar formalment per tal de facilitar la situació. "Si és tan patriòtica, el que hauria de fer és dimitir".

Interinatge a la presidència

I és que la negativa de Borràs de deixar el càrrec mentre espera que es resolgui el seu judici ha forçat una situació inaudita: és la vicepresidenta primera de la Mesa, en aquest cas la republicana Alba Vergés, qui ha hagut d'assumir les funcions de la presidència. Una realitat que no agrada als socialistes. "No podem tenir una institució tan important com el Parlament de Catalunya en una situació d'interinitat, amb una presidenta suspesa i amb una persona interina assumint les seves funcions", ha remarcat Romero, convençuda que la cambra "no mereix veure's en aquesta tessitura". La portaveu també ha afirmat que "el més net" seria que Borràs fes "un pas al costat" per poder nomenar una nova presidenta. Un pas que, a més, podria ser reversible si al final Borràs és declarada innocent, de manera que podria recuperar el càrrec.

Ara bé, Junts no vol ni sentir a parlar d'aquesta opció. Aquest dijous, Vergés va afirmar que ERC facilitaria el compliment de l'acord d'investidura, pel qual la presidència del Parlament recau sobre Junts, i faria un pas al costat si els de Jordi Turull proposaven algú per assumir aquestes funcions. Ara bé, aquest mateix divendres, el diputat Jaume Alonso-Cuevillas ha advertit que el seu partit no té cap mena d'intenció de substituir-la. "No ho farem, seria donar cobertura i blanquejar una situació absolutament excepcional. Esquerra ha decidit suspendre la presidenta perquè ha volgut, era el partit que tenia la clau en la votació i l'actual soci de Junts", ha lamentat. Per la seva banda, la CUP ha tirat pilotes fora, responsabilitzant ambdues formacions de la situació d'interinatge, i demanant que siguin elles les que resolguin la situació.