Al llarg d'aquesta precampanya electoral dels comicis per al proper 12 de maig, són reiterats els avisos del president a l'exili, Carles Puigdemont, sobre com la configuració d'un Govern encapçalat per Salvador Illa que emuli la fórmula de Jaume Collboni per ser elegit alcalde de Barcelona pot hipotecar el futur de la legislatura espanyola. En una entrevista a 'Els matins' de TV3, la número dos de la llista del PSC per Barcelona, Alícia Romero, s'ha mostrat sorpresa pel fet que l'independentisme estigui "parlant força d'Espanya" en aquestes darreres setmanes. En aquest sentit, ha contraposat el projecte dels socialistes al de la resta: "Nosaltres estem centrats en Catalunya i estem parlant del nostre projecte per a Catalunya. Som els que menys estem parlant d'Espanya. Serà que al president Puigdemont li deu importar bastant la governabilitat d'Espanya".

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació

Paral·lelament, Romero ha volgut destacar que Junts va permetre la investidura d'un Pedro Sánchez que el passat 23 de juliol no va guanyar les eleccions ni en vots ni en escons: "Va donar suport a un PSOE que va quedar segon, però que va aconseguir una majoria parlamentària, són les regles del joc". De fet, la qui ha estat la portaveu dels socialistes al Parlament en aquesta darrera legislatura ha apuntat que la manera en què va ser reelegit Sánchez és la mateixa que va permetre a Collboni ser alcalde i també el que va passar l'any 2021, quan el PSC va guanyar les eleccions però Esquerra Republicana (que va ser segona) va assolir la presidència de la Generalitat amb el suport de Junts i la CUP.

Romero reitera que no pactaran ni amb Vox ni amb Aliança Catalana

Justament aquests casos han confrontat en els darrers dies a Junts i al PSC. En una entrevista a ElNacional.cat, el president a l'exili, Carles Puigdemont, alertava que si el PSC "fa un Collboni", "ja sap quines són les conseqüències per a Pedro Sánchez". En aquesta línia, Illa criticava aquest dilluns l'expressió perquè considera que a ell se li va fer el mateix el 2021. Ara bé, quan Puigdemont feia al·lusió a "fer un Collboni", es referia a un pacte dels socialistes amb el PP (amb qui tenen posicions antagòniques) per barrar el pas a una presidència independentista. Sobre aquest cas, Alícia Romero ha assenyalat que el PSC "no posa vetos", amb les excepcions de Vox i Aliança Catalana: "Amb la resta hem demostrat que hem estat capaços d'arribar a acords i hem de prioritzar més el que ens uneix que el que ens separa. Preferiríem governar sols, però veurem quines majories surten dels resultats del 12 de maig".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!