El candidat del PSC a les eleccions al Parlament del 12 de maig, Salvador Illa, ha passat a l'atac. En un col·loqui al Círculo Ecuestre aquest dilluns a la tarda, Illa ha replicat a l'advertència que el president a l'exili, Carles Puigdemont, ha fet a través d'una extensa entrevista a ElNacional.cat on defensa que, si el socialista segueix els passos de Jaume Collboni per ser investit tot i no guanyar les eleccions, la legislatura espanyola perilla. El primer secretari del PSC ha titllat de "falta de respecte cap a la ciutadania" aquesta premissa de Puigdemont tot recordant que ell va guanyar els comicis del 14 de febrer de 2021 i, finalment, Aragonès va ser investit amb els vots de Junts i la CUP: "A mi també em van fer això que anomenen de 'fer un Collboni', és legítim i forma part de les regles del joc, i no em vaig queixar". En aquest cas, l'expressió de 'fer un Collboni', per a Puigdemont, al·ludeix al fet de materialitzar una suma entre partits força antagònics per impedir l'alcaldia de Xavier Trias: el socialista va aconseguir el suport dels comuns i del PP.

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació

Per a Illa, aquests termes de la precampanya i campanya són una "manca de respecte" cap a la ciutadania perquè haurien d'estar explicant "els plantejaments polítics" de cadascun de manera "educada i respectuosa". A més de recordar que no va ser elegit president tot i guanyar les eleccions, Salvador Illa ha destacat que tant Junts com Esquerra Republicana van signar un cordó sanitari al PSC dies abans del 14-F: "Afortunadament, més tard han signat acords amb nosaltres". "He respectat les regles i em sembla que la resta ha de fer el mateix", ha afegit, insistint que buscarà "acords amplis" i que als únics als qui exclou de l'equació són Vox i Aliança Catalana. En aquest sentit, Illa s'ha erigit en un polític que s'allunya de la "confrontació": "No m'agrada això de vetar o bloquejar. La ciutadania ens donarà la representativitat que escaigui i, a partir d'aquí, haurem de tenir la capacitat de veure com assolim un esquema de Govern estable i arribar a acords amplis".

 

Illa i les acusacions de ser el delegat de la Moncloa: "Prefereixo col·laborar i resoldre problemes a incomodar i no fer res"

D'altra banda, una de les qüestions que se li ha plantejat al candidat socialista al llarg del seu col·loqui —introduït pel president del Círculo Ecuestre, Enric Lacalle, i moderat pel delegat d'EFE a Catalunya, Carles Escolà— són les acusacions dels juntaires i republicans sobre el fet que Illa actua com a "delegat de la Moncloa". El socialista s'ha regirat contra aquestes crítiques i ha sostingut que ell no mesura el seu "èxit en funció de si incomoda molt o poc": "Ells, durant 10 anys, han incomodat el govern espanyol, però no han fet res. Han arrossegat Catalunya a la cua. Jo prefereixo col·laborar i resoldre problemes a incomodar i no solucionar res".

Paral·lelament, aquest matí Illa ha assenyalat en una entrevista que un nou Govern de Junts i ERC seria la "destrucció mútua assegurada per a Catalunya". En la línia d'aquest plantejament, ha afegit que les "disputes i baralles" que els dos partits tenen "acaben sent una destrucció per a Catalunya": "Han estat governant amb totes les fórmules possibles, s'han presentat junts a unes eleccions i no ha funcionat res".

Altrament, el mig centenar de socis de l'òrbita empresarial del Círculo Ecuestre s'ha mostrat preocupat per la pressió fiscal a Catalunya i alguns d'ells han preguntat per si el socialista plantejarà rebaixes impositives. Salvador Illa ha situat el marc europeu com el seu espai de referència i ha destacat que la Comissió Europea encara situa l'Estat tres punts per sota de la mitjana europea en càrrega tributària. Amb tot, el candidat del PSC ha sostingut que "hi pot haver mecanismes per ajustar la fiscalitat" i s'ha mostrat obert a fer "ajustaments tècnics en algunes figures impositives", tenint present sempre "l'horitzó que fixa la Unió Europea".

La creació del consorci tributari

Aquesta qüestió li ha servit al socialista per defensar, de nou, el consorci tributari en matèria de finançament. Per a Illa, la via del finançament singular és una "frustració" i advoca pel "desplegament de l'Estatut" i el respecte al principi d'ordinalitat. A parer del socialista, en la darrera dècada "no s'ha fet res" en aquest àmbit i ha criticat que es vulgui utilitzar aquesta qüestió com a "excusa permanent dels problemes que té" el país. En aquest sentit, la seva recepta és "gestionar millor els recursos disponibles", crear el consorci tributari que recull l'Estatut, eliminar la competència fiscal deslleial entre comunitats autònomes i revertir el fet que Catalunya sigui el tercer territori en aportació de recursos a l'Estat i el catorzè a l'hora de rebre'ls: "Cal un millor finançament per generar prosperitat i reduir la desigualtat".

Encara en referència a l'àmbit econòmic i empresarial, Salvador Illa ha apostat per "donar estabilitat i certesa" com a fórmula perquè les seus socials de les empreses que van marxar puguin tornar: "És el millor que es pot fer per tal que cada empresa o organització prengui amb llibertat la seva decisió". Tot plegat ho ha emmarcat en la seva principal línia d'actuació del programa polític, que serà impulsar la "tercera gran transformació social a Catalunya", situant els serveis públics com a principal prioritat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!