La viceprimera secretària del PSC, Eva Granados, s'ha desmarcat aquest dilluns de les declaracions de l'exvicepresident del govern espanyol Alfonso Guerra, que ha afirmat que el castellà pateix un "arraconament" a Catalunya i ha criticat que s'hagi eliminat de la llei Celaá la consideració de llengua vehicular del castellà.

Granados ha remarcat que Guerra "va ser un dirigent del PSOE" i que "ara mateix no ho és". Li ha recomanat "que llegeixi els textos que estan ara al Congrés", perquè la normativa "estableix el respecte a la Constitució i l'Estatut i garanteix el ple domini de les dues llengües". D'altra banda, Granados també ha demanat que la reforma del delicte de sedició i el suplicatori a Puigdemont no "interfereixin" en el 14-F.

Sobre les declaracions de Guerra, Granados ha dit que els socialistes i l'executiu espanyol parlen en boca dels seus portaveus i ha lamentat que "de manera regular" ha de fer "reaccions" a opinions de Guerra.

Després que els comuns hagin insistit aquest dilluns a resoldre la llibertat dels presos abans de la campanya electoral, Granados ha reclamat deixar que el govern espanyol treballi en la reforma del Codi Penal del delicte de sedició. "Des del PSC treballem en deixar treballar el govern d'Espanya", ha reblat. Creu que és en el marc del consell de ministres i, després, al Congrés, on s'ha de fer aquest debat.

Granados també ha demanat respectar el procediment del suplicatori de Puigdemont, Comín i Ponsatí, després que l'Eurocambra hagi decidit que convocarà els eurodiputats de Junts a una vista. Ha reclamat no "interferir-hi" i, de totes maneres, ha recordat que "aforament o immunitat no és igual a impunitat".

14-F

Els socialistes consideren que les pròximes eleccions són "una oportunitat" per marcar un "punt d'inflexió en la dinàmica de la darrera dècada". Centraran la seva campanya en la reconstrucció econòmica i social i en la reivindicació del "bon govern". "Això és el que decidiran els catalans quan siguin cridats a les urnes, no sobre cap delicte de sedició ni suplicatoris", ha argumentat Granados.

Després que Ciutadans hagi insistit en una coalició electoral entre la formació taronja, els socialistes i els populars, Granados ha reiterat el seu rebuig. Ha criticat la formació de Carlos Carrizosa perquè viu "en la confrontació processista" i ha defensat que el PSC "vol construir ponts, superar la divisió i superar el procés". Així, ha opinat que els taronges es troben més "còmodes en el processisme" i que el necessiten, com JxCat i ERC, ha dit, per "confrontar".

El PSC continua en converses per reeditar l'entesa amb Units per Avançar i també fa contactes amb la Lliga Democràtica i Lliures.