El diputat d'En Comú Podem al Congrés, Joan Mena, ha demanat al PSC que es desmarqui de les declaracions d'Alfonso Guerra. L'exvicepresident del govern espanyol durant l'etapa socialista de Felipe González ha afirmat aquest dilluns que el castellà pateix un "arraconament" a Catalunya i ha criticat que s'hagi eliminat de la 'Llei Celaá' la consideració de llengua vehicular del castellà.

"No ens sorprenen les seves paraules" ha assegurat Mena, tot i això, ha demanat als socialistes que les desmenteixin. "No podríem entendre un silenci còmplice" ha dit. El diputat dels comuns també ha aprofitat per parlar de la llibertat dels presos polítics, la qual creu que s'hauria de resoldre abans de la campanya de les eleccions del 14-F.

Els comuns han assegurat que les declaracions de Guerra han estat "fora de to", tot i que també han insistit que no els ha enganxat desprevinguts, ja que consideren que el vicepresident del govern espanyol està cada vegada "més a prop del Partit Popular". Això sí, adverteixen als socialistes que es desmarquin immediatament d'aquestes paraules. "No deixa de ser un atac al model d'immersió lingüística dins les seves pròpies files" ha recordat Mena, qui també ha defensat que es tracta d'un model d'igualtat d'oportunitats i cohesió social.

La reforma de la sedició, abans del 14-F?

El diputat ha aprofitat la compareixença per parlar de la llibertat dels polítics empresonats. "Com deia Jaume Asens, anem tard perquè el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, té la proposta sobre la taula des de fa molts mesos" ha admès. I és que segons Mena, potser s'hauria d'haver intentat "arribar abans". Tot i això ha assegurat que "encara hi ha possibilitats" d'aprovar la modificació del delicte de sedició abans dels comicis del 14-F.

"Que els presos i les preses puguin estar al carrer com a mínim a la campanya electoral de les eleccions a Catalunya", ha desitjat. Un fet que creu que ajudaria a "rebaixar la tensió" de la situació política al país. "Cap al mes de desembre podem tenir molt avançada la modificació d'aquest delicte" ha subratllat. D'aquesta manera, Mena tampoc tanca la porta a altres opcions, com és el cas de l'indult. "Estem estudiant quina és la via més efectiva, ràpida i pragmàtica", ha explicat.