En el seu primer discurs després de ser ratificat com a primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha evitat defensar el model d'immersió lingüística i ha demanat que la qüestió de la llengua no divideixi la societat catalana. Ho ha dit en el discurs de cloenda del congrés extraordinari que el PSC ha celebrat aquest cap de setmana al Centre de Convencions Internacionals de Barcelona, que també ha comptat amb la intervenció del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha demanat respectar la llei i l'Estat de dret també en aquest aspecte.

Reafirmant el pas al costat que els socialistes han fet respecte la defensa de la immersió (ahir ja no van anar a la manifestació), Illa ha reprovat "als que volen dividir Catalunya per la llengua", i tot i que no ha esmentat a ningú en concret el seu missatge anava dirigit tant a l'independentisme com a la dreta espanyola, que segueix pressionant la Moncloa perquè requereixi a la Generalitat que compleixi la sentència del Tribunal Suprem que imposa un 25% de castellà a les aules catalanes. "No ho aconseguireu! Un sol poble!", ha exclamat provocant l'aplaudiment i ovació dels militants.

salvador illa psc - efe

Illa, durant el seu discurs al final del congrés del PSC / Foto: Efe

En aquesta mateixa línia s'ha expressat Sánchez, que ha afirmat que els socialistes estan amb el "sentit comú, que és on està també la majoria de la societat catalana i espanyola". Per a Sánchez aquest sentit comú és denunciar "qualsevol tipus d'assetjament vingui d'on vingui", en referència a la polèmica per la família de Canet de Mar, "construir convivència" i "respectar la llei". Aquesta, doncs, ha estat la subtil manera del president espanyol de demanar al Govern que compleixi la sentència del 25%, la qual s'ha de recordar que es carrega la immersió.

"La llengua és un formidable vehicle per l'enteniment i la convivència. I això no vol dir que [els socialistes] no tinguem identitat. Però no les interpretem com elements excloents, sinó com aspectes que sumen", ha explicat. "Catalunya té sort de tenir múltiples identitats que sumen i multipliquen", ha afegit.

pedro sanchez congres psc - efe

Sánchez, durant el seu discurs al congrés del PSC / Foto: Efe

El PSC d'Illa

Illa ha dedicat una gran part del seu discurs a reivindicar i emmirallar-se en totes les ànimes del PSC, confirmant d'aquesta manera el relleu continuista i plàcid que ha suposat aquest congrés extraordinari. I ha lloat la tasca que van fer els socialistes tant en la transició espanyola i en la redacció de la Constitució com en la celebració dels JJOO de Barcelona del 92 passant per les presidències de Pasqual Maragall i José Montilla

Illa també ha aprofitat aquest moment per criticar l'independentisme i els darrers 10 anys de Governs del procés, als quals ha acusat de descuidar aspectes del dia a dia com la inversió en recursos i equipaments en determinades zones del país i de generar "divisió, retrocés, empobriment i desprestigi institucional". Tot, sota l'atenta mirada de la republicana Alba Vergés, present al congrés, i que ha rebut, però, l'agraïment d'Illa i Sánchez per la seva assistència.

jose montilla teresa cunillera pedro sanchez salvador illa - efe

El president Montilla aplaudeix la intervenció d'Illa / Foto: Efe

Illa, que ha assegurat també que avui comença el camí perquè la formació que ja lidera torni a governar Catalunya, ha promès situar el país com a "motor econòmic d'Espanya" de manera "sostenible", "connectada al món" i amb una actitud de fraternitat i convivència amb la resta de l'Estat. Abans del seu discurs, la mesa del congrés ha anunciat que la militància ha avalat amb el 95,4% dels vots la seva proposta d'executiva.

Sánchez respon a l'oposició

Per la seva banda, Sánchez ha lloat la figura d'Illa i ha reivindicat la tasca del seu partit al capdavant de la Moncloa en els darrers tres anys. En aquest sentit, el president espanyol ha dedicat bona part del seu discurs a carregar contra el PP i Vox, als quals ha acusat d'estar "fallant al seu país".

En aquest sentit, el president espanyol ha recordat la negativa dels populars a renovar els òrgans del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) malgrat estar caducats des de fa anys i els vaticinis de Pablo Casado sobre que es trigaria 4 anys en arribar al 70% de vacunació, a més de reivindicar mesures com els ERTOs, l'Ingrés Mínim Vital i els fons europeus. "I ara encara diuen que què ha fet aquest govern", ha ironitzat el líder socialista.

 

Imatge principal: el primer secretari del PSC, Salvador Illa, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez / Foto: Efe