Els alcaldes metropolitans del PSC, juntament amb el candidat socialista a l’alcaldia de Barcelona Jaume Collboni, han presentat aquest dilluns, quan queden quaranta dies per a la celebració de les eleccions municipals, el seu Pacte Metropolità per entomar de manera coordinada els grans reptes del futur d’aquesta regió: la transició ecològica, la prosperitat econòmica i especialment l’accés a l’habitatge, després que el govern espanyol hagi arribat a un acord en aquesta matèria: “La resposta serà metropolitana o no serà”, ha resumit Jaume Collboni en la presentació d’aquest acord des del Parc del Molinet de Santa Coloma de Gramenet, amb vistes al riu Besòs i en el qual hi han estat presents altres alcaldes com Filo Cañete, de Sant Adrià de Besòs, o Rubén Guijarro, de Badalona. La força municipal dels socialistes es concentra a l'àrea metropolitana: dels 36 municipis, 18 tenen alcaldes socialistes. Amb tot, la capital del país i de la regió, Barcelona, ha estat dirigida pels comuns i Ada Colau, en coalició amb els socialistes. Els resultats electorals a la ciutat es preveuen ajustats segons les enquestes, mentre Jaume Collboni ha reivindicat que una hegemonia socialista a la zona permetria més acords i col·laboració entre els municipis per fer front als reptes del present i el futur. 

L’alcaldessa del municipi i candidata a la reelecció, Núria Parlon, ha fet d’amfitriona dels seus companys de partit, recordant que aquestes grans transformacions que calen a una zona on viu la gran majoria de catalans, fins a 5,5 milions de persones, necessiten una coordinació entre institucions i no poden deixar “ningú enrere”. Aquestes, considera Parlon, han de ser polítiques socials que garanteixin els drets dels ciutadans, de millora de l’urbanisme i també de la seguretat. En aquest sentit, els socialistes identifiquen l’habitatge com un dels grans reptes dels pròxims quatre anys, pels quals és imprescindible, consideren, una “gran aliança metropolitana que garanteixi que qualsevol persona tingui accés a un habitatge digne i assequible”.   

Marin, presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de l’Hospitalet, ha reivindicat el paper dels ajuntaments com a institucions més properes als ciutadans i que poden donar solucions reals als seus problemes. Després de treure pit de la tasca que s’ha fet des de les institucions metropolitanes en els últims anys per resoldre les necessitats dels municipis, Marín ha posat el focus en la importància que la capital del país estigui alineada amb “el sentir dels alcaldes de la regió” per liderar les polítiques imprescindibles, assenyalant al candidat socialista a l’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni,

Collboni exigeix al Govern inversions en habitatge: “És la seva responsabilitat”

El qui fins fa pocs mesos era primer tinent d’alcalde d’Ada Colau a l’Ajuntament de Barcelona ha expressat els tres compromisos que conformen el pacte metropolità: la transició ecològica com a resposta al repte climàtic, la prosperitat econòmica com a “millor manera d’afrontar les desigualtats i la pobresa” i, especialment, l’accés a l’habitatge. “Aquí és on més patim la pujada de preus dels lloguers, amb molts joves que no poden afrontar-los tot i tenir feina i certa estabilitat”, ha lamentat Collboni, que s’ha compromès a afrontar el repte de la creació d’un parc públic de lloguer assequible. Amb tot, ha mirat al Govern de la Generalitat, a qui ha exigit que posi de la seva part i també faci les inversions que li corresponen: “Qui té la responsabilitat de fer aquestes polítiques és el Govern de la Generalitat. Nosaltres hi posarem tot el que tenim al nostre abast, però hem de demanar i exigir-li que posi també de la seva part”.

Collboni ha recordat que l’alcalde de Barcelona esdevé també president de l’Àrea Metropolitana. Així, en el cas que els veïns de Barcelona li facin confiança el 28 de maig, es compromet a exercir aquesta posició amb una “ambició compartida de la transició ecològica justa” i a donar una resposta a la situació de l’habitatge sense imposicions.

L’àrea metropolitana, un exemple, segons els socialistes, de preparació davant la sequera

També hi ha hagut espai per assenyalar el Govern per la seva mala gestió durant els últims anys de la problemàtica de la sequera, que ha esclatat en els últims mesos davant una manca de pluges que no sembla que s’hagi de revertir ni a curt ni a mitjà termini. “Si avui l’àrea metropolitana està preparada i en condicions òptimes per afrontar la sequera, no és gràcies al Govern de la Generalitat. Nosaltres hem actuat des de fa molts anys, entenent la capacitat de l’aigua regenerada”, ha destacat l’alcalde de Cornellà, Antonio Balmón. “La política en majúscules es fa des del consens i no des de la imposició”, ha reiterat el socialista, després que el seu partit hagi estat especialment crític amb el Departament d’Acció Climàtica per un decret de sequera que inclou sancions als ajuntaments que no compleixin amb la normativa.