El PSC rebutja que l'única proposta que porti el president Pere Aragonès a la taula de diàleg que s'ha de reunir el primer trimestre del 2024, es limiti a un referèndum d'autodeterminació, perquè, segons els socialistes, aquesta és una idea que "divideix" els catalans. Així ho ha expressat la portaveu parlamentaria del PSC, Alícia Romero, que ha criticat les paraules d'Aragonès en la seva entrevista a l'ACN, on ha advertit que el Govern de la Generalitat només hi portarà un nou referèndum on la ciutadania de Catalunya pugui decidir el seu futur polític, i que aquesta taula de negociació amb el govern espanyol no ha de servir per parlar d'un nou finançament pel país (que s'ha de debatre en un altre espai) ni d'un nou Estatut, que és la proposta que en les últimes setmanes han defensat Pedro Sánchez i el PSOE. Segons el president català, cap de les dues propostes serveix per resoldre el conflicte polític de fons entre Catalunya i Espanya. Davant aquestes declaracions d'Aragonès, Alícia Romero ha deixat clara la posició del PSC i és que la taula de diàleg no es pot "limitar a un tema que divideix", en referència al referèndum: "No ens agrada que el diàleg estigui limitat ni condicionat", ha advertit la diputada, insistint que s'ha de parlar "de tot el que preocupa als catalans", més enllà de l'autodeterminació. 

Missatge a Junts

La portaveu del PSC al Parlament de Catalunya també s'ha referit a Junts després que el partit avisés que no aprovaria un decret del govern espanyol perquè considerava que un dels punts podia "posar en risc" l'amnistia, al·legant que aquest permetria a qualsevol tribunal deixar suspesa una llei si aquesta es porta al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Davant aquesta possibilitat, Romero ha assenyalat que l'article "no és cap novetat" i que respon a una "obligació" que la Comissió Europea ha posat perquè Espanya pugui cobrar una part dels fons europeus. La socialista ha dit que espera que això no generi cap "problema" i que es "continuï treballant des del diàleg i l'acord", també amb el partit de Carles Puigdemont. 

El mateix Pedro Sánchez va reaccionar ahir dimecres al discurs que va pronunciar Pere Aragonès per Sant Esteve, en el que ja va insistir en la proposta d'Esquerra Republicana per un nou referèndum. “Res de nou sota el sol”, va concloure el president del govern espanyol, davant la petició d'Aragonès, replicat que l’executiu espanyol ja coneix les seves propostes i de l’independentisme, remetent-se a tot el que ell mateix ha dit durant tot aquest temps. El que sí que va reivindicar Sánchez va ser la necessitat d'obrir una nova fase de diàleg per "normalitzar" la situació política al país, definint la llei d'amnistia com un "punt de trobada" entre les propostes "maximalistes" dels independentistes i els postulats de l’executiu.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!