El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha avisat el cap de govern espanyol, Pedro Sánchez, que la taula de diàleg recentment tornada a pactar no abordarà ni una reforma del finançament per a Catalunya ni tampoc un nou Estatut, ja que això, argumenta, "no resoldrà el conflicte" polític i de sobirania entre Catalunya i l'Estat. El president català considera que "la fi del dèficit fiscal" i un "finançament singular" són qüestions a part que s'han de tractar a la Comissió Bilateral entre la Generalitat i la Moncloa, mentre que "la taula de negociació és per resoldre el conflicte, que no es resol amb un acord de finançament", sinó "votant", segons ha argumentat Aragonès aquest dijous en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies (ACN). En aquest sentit, Aragonès ha reiterat, com ja ha vingut dient darrerament, que la seva proposta a la taula de negociació amb l'Estat serà que Catalunya pugui exercir l'autodeterminació. "No entrarem a bescanviar una cosa per l'altra", ha conclòs.

Des de la Sala dels Diputats, al Palau de la Generalitat, Aragonès ha valorat que qualsevol altra proposta, ja sigui per acabar amb el dèficit fiscal o per reformar l'Estatut, han de quedar fora de la taula de negociació. Són opcions que "no permeten votar la independència", assenyala el president. El cap de l'executiu ha aprofitat per advertir Sánchez que ni un acord de finançament "singular" per a Catalunya, ni cap nou Estatut podran solucionar l'encaix amb Espanya. "M'agradaria separar les negociacions. Hem de diferenciar de manera molt clara el que és la resolució del conflicte polític amb altres debats també importantíssims. Són dues qüestions absolutament separades", ha argumentat.

Acabar amb l'"insuportable" dèficit fiscal

Alhora, Aragonès ha definit el dèficit fiscal d'"insuportable". El president ha subratllat que el més rellevant és fer acabar el que considera una anomalia com que Catalunya sigui el tercer territori que més diners aporta a l'Estat però el 10è a rebre'n. Així, Aragonès considera que les formalitats institucionals per establir un finançament singular, i com aquest es forma i s'articula és del tot "secundari". El que és "important" és "la substància", acabar amb aquest "sobreesforç" fiscal i centrar el debat en els beneficis per a la ciutadania.

Es presentarà una proposta de finançament singular

En aquest sentit, Aragonès espera rebre de la consellera Mas Guix, entre finals de gener i principis de febrer, la proposta de finançament singular perquè Catalunya recapti tots els impostos propis de la Generalitat: "I portarem aquesta proposta als espais de negociació amb l'Estat", ha afegit. Aragonès també ha recordat que no només País Basc i Navarra gaudeixen d'un finançament específic, sinó que també hi ha d'altres règims especials com el balear o el canari: "Prioritzarem una solució per a Catalunya, no entrarem en com s'han de finançar altres territoris amb una modificació de la LOFCA", ha avisat. En aquest punt, Aragonès vol tenir "tota la força" dels partits catalans per reclamar aquest finançament singular, però també avisa: "No aigualirem, d'entrada, una proposta ambiciosa".

Finalment, sobre l'acord pel traspàs de Rodalies, Aragonès sustenta que als pressupostos de l'Estat del 2024 s'hi ha de preveure les partides del servei ferroviari que haurà d'assumir la Generalitat en virtut del traspàs. A més, el president considera que hi ha "temps de sobres" per culminar el traspàs durant aquesta legislatura espanyola: "Van reformar la Constitució en un matí".