La dèbil situació parlamentària del govern del PSOE i Sumar porta a conflictes amb els seus socis. Sobretot si es tracta de qüestions com l'amnistia, i és que Pedro Sánchez necessita el suport de tots els aliats per tirar endavant fins i tot reials decrets. Un bon exemple és el decret llei 6/2023 que es va publicar al BOE el passat dia 20. Tal com explica la periodista Elisa Beni a El Nacional.cat, aquest decret inclou alteracions a la llei d'enjudiciament civil que consagra deixar en suspens l'aplicació de l'amnistia quan es presenti una qüestió prejudicial a Europa. El PSOE ha modificat l'article 43 d'aquesta llei i hi ha incorporat un nou article: el 43 bis que plasma que, un cop s'elevi la llei d'amnistia a Europa, el mateix Tribunal Suprem pot suspendre la seva aplicació.

"Si el tribunal estima necessària la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea per resoldre, podrà suspendre motivadament el procediment", diu literalment el text. A més, segons la mateixa Beni, el govern de Sánchez va enviar l'esborrany d'aquest decret als seus socis sense la modificació d'aquest punt. 

Junts denuncia un reial decret macedònia

Per tot plegat, la portaveu de Junts per Catalunya al Congrés, Míriam Nogueras, ha denunciat a través d'X aquesta situació i ja ha avisat que votaran en contra del reial decret que ha de convalidar el Congrés dels Diputats. De fet, acusa el PSOE de voler barrejar qüestions com l'amnistia amb la reforma del procés civil, un fet que també explica la mateixa Elisa Beni a El Nacional.cat. "És un dels motius pels quals ja vam comunicar al PSOE que votaríem en contra dels reials decrets", ha subratllat Nogueras, qui també posa com a argument el nou article que incorpora el PSOE i que podria posar en risc l'aplicació de l'amnistia. 

A més, Nogueras considera que "la idea d'acordar conjuntament el que li correspon a la Generalitat, que no tenen la resta de comunitats autònomes, dona sempre infrafinançament". De fet, denuncia que el reial Decret barreja qüestions, fet que titlla de "reial Decret Macedònia". "Regulen matèries diferents i inconnexes que dificulten el posicionament polític", ha assegurat. La diputada de Junts també explica que la reforma del procés civil que incorpora el reial decret contempla modificacions del servei públic de justícia sense aportar recursos. I posa fins a tres arguments sobre la taula per votar-hi en contra: Regula temes de Funció Pública i de règim local; no respecta competències a Catalunya en diferents matèries; dificulta la contractació i obvia les polítiques actives.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!