Els comuns veuen un "escàndol" el préstec de 2,6 milions d'euros que el Govern ha fet a la cadena de gimnasos DIR i, a més, hi veuen indicis de "tracte de favor". Així ho ha denunciat el portaveu de Catalunya En Comú, Joan Mena, en una roda de premsa aquest dilluns on ha avançat que no descarten emprendre accions legals.

Els fons dels quals s'han tret aquests diners "és per promocionar empreses industrials afectades per la Covid-19", ha criticat Mena recordant que mentre l'Executiu ha atorgat aquestes ajudes "Catalunya perd teixit empresarial" i ha recordat les crisis d'empreses com Nissan i Bosch.

A més, Mena ha acusat el Govern de "tracte de favor" pel "vincle entre Junts i el DIR". "El senyor Ramon Canela va ser secretari d'Esport amb CiU, és també exparella d'una diputada actual de Junts, Pilar Calvo, i té vincles històrics amb la família Pujol. La senyora Ferrusola va ser presidenta de la fundació d'aquesta cadena de gimnasos", ha apuntat.

Mena també ha lamentat que el Govern hagi pres aquesta decisió mentre està en funcions: "L'oposició té més difícil fiscalitzar l'acció de Govern". Per aquest motiu, han anunciat que registraran preguntes a l'Executiu i han exigit al vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, que "doni totes les explicacions". També han reptat ERC i la CUP a pronunciar-se i han llançat la següent reflexió: "Volem saber si hi haurà un Govern presidit per Junts per la porta del darrere per beneficiar els seus amics empresaris".

Preguntat sobre si es plantegen emprendre accions legals, Mena no ho ha descartat, però després de rebre les respostes del Govern i de veure quines explicacions dona Aragonès. "Si veiéssim indicis clars de frau o delicte ho valoraríem", ha dit.

Els pactes de Colau, l'exemple a seguir

Per altra banda, Mena ha anunciat un acord entre el govern d'Ada Colau i el PSC amb ERC per posar en marxa una immobiliària pública i ha reivindicat la naturalesa de l'entesa com el camí a seguir. "Això torna a demostrar que el que hi ha són excuses per no fer aquest acord també al Parlament i al Govern".

En aquest sentit, el dirigent comú ha tornat a insistir per tal que els republicans abandonin la idea de pactar amb Junts "i miri a la seva esquerra" per arribar a un acord amb el seu partit i també amb el PSC.

DIR nega les acusacions

Sobre aquesta polèmica, DIR nega haver rebut tracte de favor per haver rebut el préstec de la Generalitat. En una entrevista a Els Matins de TV3, el director i fundador de l'empresa, Ramon Canela, ha assegurat aquest dilluns que "no hi ha hagut cap mena d'amiguisme" en la concessió del crèdit i ha afegit que els requeriments per obtenir-lo han sigut molt estrictes.

"Ha estat més difícil que tractar amb un banc", ha comentat. Per altra banda, l'empresari ha apuntat que el grup pot tornar "de sobres" el préstec, que té un venciment de cinc anys, i ha explicat que ha presentat avals en forma de material i mobiliari de l'empresa.

Canela també ha volgut deixar clar que el finançament rebut a través de l'empresa pública Avançsa "és un préstec i no un ajut" i ha recordat que, en cas d'impagament, la Generalitat podria entrar a l'accionariat de la companyia.