El bloqueig en les negociacions entre ERC i JxCat ha despertat el PSC i els comuns, que veuen com les seves esperances per acabar formant part del Govern continuen vives. De fet, els socialistes s'han obert per primer cop a pactar amb els republicans sempre que aquests abandonin l'agenda independentista i respectin "les lleis".

Així s'ha expressat la portaveu de la formació al Parlament, Alicia Romero, que ha apostat perquè ERC doni suport extern a un Govern en minoria del mateix PSC i En Comú Podem. Preguntada sobre si hi ha la possibilitat que ERC pogués acabar compartint Executiu amb el PSC, Romero no hi ha tancat la porta del tot.

"No és que no vulguem governar amb un partit independentista, sinó que no ho volem fer amb un partit que se salta les lleis", ha aclarit. "Si ERC volgués fer polítiques d'esquerres i preocupar-se pels fons europeus i la recuperació, ens ho podríem plantejar. Volem governar amb partits que no tinguin com a prioritat la independència sinó el benestar de la gent", ha afegit al respecte.

 

Romero també ha celebrat que els comuns els hagin demanat que "treballin" la proposta d'un Govern que imiti la fórmula de la Moncloa. Els socialistes entenen aquesta demanda com un canvi de rumb que deixa enrere l'alternativa defensada fins ara per la formació morada de fer un Govern amb ERC i En Comú Podem i el suport extern del PSC. "Estaven entestats a fer Govern amb ERC quan qui hem guanyat les eleccions hem estat nosaltres", ha comentat. 

Tanmateix, tot i aquestes portes obertes, Romero ha recordat que la "prioritat" d'ERC és JxCat i la reedició d'un Executiu independentista, una aposta que ha qualificat de "fracassada" i "via morta" i ha posat d'exemple les desavinences entre els socis abans i després de la inhabilitació del president Quim Torra i les dues investidures fallides de Pere Aragonès. En la mateixa línia que els comuns, Romero ha reivindicat tenir un Govern "seriós" i ha posat d'exemple les crítiques d'alguns dirigents de JxCat als seus consellers pel confinament comarcal i l'impacte que ha tingut en el sector cultural.

Dos mesos sense control

Per altra banda, Romero ha carregat contra el Govern en funcions, al qual ha acusat de "poc transparent" pel fet que fa dos mesos que no compareix al Parlament per retre comptes sobre la gestió de la pandèmia de la Covid-19. També ha recordat que la interinitat d'aquest Govern sense president dura ja 112 dies

"Catalunya està paralitzada davant la crisi sanitària i econòmica i la preparació per rebre els fons europeus. Estem perdent un temps preciós. Demanem tenir un Govern de manera urgent i que comparegui al Parlament, tal com fan altres presidents autonòmics o el mateix president Sánchez", ha instat.

 

Imatge principal: Els candidats del PSC i ERC, Salvador Illa i Pere Aragonès, se saluden a la sessió constitutiva del Parlament / Efe