La polèmica conducta del diputat de Junts Francesc de Dalmases amb una periodista de TV3 ha unit quatre partits del Parlament que volen que s'aclareixin els fets i es depurin responsabilitats. El PSC, ERC, CUP i comuns han enviat una carta dirigida a la presidenta de la cambra, Laura Borràs, instant-la a iniciar un procediment "per determinar si aquest diputat ha vulnerat el codi de conducta del Parlament de Catalunya i a emprendre les accions pertinents en cas que es confirmi que així ha estat". Aquesta carta arriba després que el dilluns NacióDigital i ElDiario.es publiquessin que Dalmases va esbroncar i intimidar una periodista de TV3 després d'una entrevista a la presidenta del Parlament al programa FAQS. Fins aquest dijous, tres dies després, Dalmases no ha trencat el seu silenci. Si en un primer moment va negar els fets, ara ha reconegut que va tenir una conversa "encesa", si bé ha rebaixat que va ser amb una persona que "estima". A més, s'ha declarat víctima d'un linxament: "Fa tres dies que visc un circ i un linxament difícil de justificar".

En l'escrit, els quatre grups manifesten la seva preocupació davant els fets coneguts i avisen que "són contraris a la conducta exemplar" que han de guardar els membres del Parlament. A més, subratllen que més enllà del cas puntual de TV3, "altres periodistes de diversos mitjans han descrit fets similars", i per això demanen a la presidenta Borràs que vetlli perquè els diputats del Parlament compleixin amb el codi de conducta: "El bon govern del Parlament de Catalunya obliga a protegir els seus treballadors i treballadores i també la tasca que els professionals de la informació han de poder desenvolupar amb plena llibertat i sense cap mena de coaccions", afegeixen en l'escrit.

 

No és la primera acció que han fet els grup sobre aquesta qüestió. Dimarts el Govern va exigir, després de la reunió del Consell Executiu, "aclarir sense marge de dubtes" l'incident que es va produir. També van reclamar el mateix grups com el PSC, la CUP i els comuns. Tant els comuns, com els republicans com els anticapitalistes havien ja presentat un escrit a la Mesa considerant que s'hauria d'activar la Comissió de l'Estatut del Diputat per avaluar si Dalmases ha trencat amb el codi de conducta del reglament del Parlament. Ara han anat més enllà i també han sumat el PSC en aquesta missiva escrita a la presidenta de la Cambra.

De moment Junts per Catalunya no s'ha pronunciat públicament sobre aquesta qüestió. Si que el dimecres el partit va enviar un comunicat on va explicar que el diputat Dalmases havia sol·licitat a l'Executiva del partit que obri un expedient informatiu ​"per tal d'aclarir i poder rebatre i defensar-se de les acusacions". El comunicat també diu que el diputat de Junts va proposar la suspensió temporal de la seva tasca com a portaveu a la Comissió parlamentària de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals fins que es resolgui l'expedient. En el comunicat Junts explica que "tot i la confiança que el grup parlamentari té en la seva tasca, ell mateix ha proposat la suspensió temporal".