El PSC proposarà "una dona d'esquerres" per presidir el Parlament. Així ho ha anunciat el candidat socialista, Salvador Illa, en una entrevista a La Sexta aquest dimarts tot i que no ha volgut concretar qui és perquè abans s'ha de reunir el grup parlamentari aquest mateix dijous. "El PSC aspirarà a això. La formació que ha guanyat les eleccions és el PSC i farem aquesta proposta", ha reivindicat.

Qui sap si Illa s'està referint a la número dos de la candidatura, Eva Granados, que ahir mateix recordava en roda de premsa que el PSC "anava a per totes", també a per la presidència del Parlament. "Creiem que la força més votada ha de presidir la Cambra, la majoria d'esquerres s'ha de traslladar també a la màxima instància del poder legislatiu", va dir.

Sobre les negociacions després de les eleccions catalanes, Illa ha explicat que continua buscant suports per obrir una "legislatura del diàleg" des del Govern, que vol liderar amb els comuns com a socis. Tot i això, els socialistes no tenen agendada cap reunió amb altres partits que no siguin el que lidera Jéssica Albiach.

Segons ell, l'alternativa és tornar a repetir un Govern d'ERC i de JxCat, la qual cosa li sembla "un atzucac", i ha opinat que els partits independentistes no podran aconseguir mai un consens al voltant del seu projecte en la societat catalana. "No veig que aquestes eleccions hagin suposat una ratificació per al projecte independentista", raó per la qual aposta per dialogar --tret d'amb Vox, ha concretat-- per aconseguir consensos sobre salut i sortir de la crisi sense deixar ningú enrere.

Preguntat sobre la possibilitat de formar un Govern amb ERC, els comuns i la CUP, Illa ha descartat ràpidament els anticapitalistes. "Necessitem obrir una nova etapa d'esquerres, que hem guanyat les eleccions, una etapa de diàleg, de retrobament i de centrar l'agenda del Govern en allò que pot unir els catalans", ha comentat tornant a ignorar la majoria independentista de 74 escons.

Protestes i Mossos

Illa ha aprofitat les protestes i els aldarulls per criticar el vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, a qui ha acusat de tardar set dies "a donar suport explícit i sense fissures als Mossos d'Esquadra". També ha condemnat "els actes de pillatge i violència gratuïta" en els aldarulls de la darrera setmana.

Per això ha exigit a JxCat i a ERC que donin al cos policial el seu "suport explícit" i que no posin "constantment en qüestió la seva tasca i la seva professionalitat". Illa ha dit que els disturbis d'aquesta setmana passada "no són tolerables en la societat espanyola i en una ciutat com Barcelona, en democràcia plena".