Trobar el to adequat per comparèixer com a màxim responsable del Govern de la Generalitat enmig del foc creuat entre acusacions de tebior i denúncies d'abús policial és un exercici d'orfebreria fina. Pere Aragonès ha comparegut aquest dilluns a la tarda per fer una "crida a la calma" després sis nits consecutives de greus disturbis als carrers de Barcelona i altres ciutats catalanes. El vicepresident ha criticat els actes vandàlics i ha defensat el cos de Mossos d'Esquadra. Alhora, ha demanat a la ciutadania que es manifesti pacíficament i als partits polítics "serenor" a l'hora d'abordar el debat sobre la revisió del model d'ordre públic, que cal fer, ha dit, "preservant la tasca dels professionals". 

El discurs ha arrencant subratllant el "compromís del Govern amb el dret a manifestació", donant suport als 17.000 mossos d'esquadra i puntualitzant que si hi ha "actuacions incorrectes", s'actuarà. Conscient del malestar de bona part de la ciutadania amb les destrosses produïdes durant els disturbis, Aragonès ha llançat un toc d'alerta per advertir que "el saqueig de comerços, la crema de mobiliari públic o l'enfrontament amb treballadors públics no són ni llibertat d'expressió ni de manifestació".

Unitat especialitzada en ordre públic

El missatge d'Aragonès, però, ha estat també per la resta de forces polítiques. La revolta als carrers ha coincidit de ple amb l'inici de les negociacions per fer govern. La CUP ha vist reforçada la seva posició per exigir amb més força les seves reivindicacions històriques, com són la dissolució de la Brimo o l'eliminació dels projectils de foam. Dues peticions que els anticapitalistes posen com a condició sine qua non per seguir en les converses. 

Sobre aquesta discussió, el vicepresident és partidari d'obrir el meló de la reorientació de les polítiques de seguretat sense precipitar-se, un cop s'hagi constituït el nou Parlament, "en el marc de la nova legislatura" i escoltant els experts. "No es poden prendre decisions en calent", ha conclòs. En qualsevol cas, ha defensat que com a policia integral, "quan es produeixen alteracions de l'ordre públic" el cos de Mossos d'Esquadra "ha de poder intervenir". Des del seu punt de vista, "sempre és millor que ho faci una part dels agents que estigui especialitzada, formada i equipada". Per això ha assenyalat que "és important que hi hagi aquest àmbit especialitzat dins del cos". 

Aragonès, que és ara mateix l'únic candidat amb opcions reals de poder ser investit president, ha pregat a la resta de partits evitar "que aquesta situació es converteixi en un pim pam pum polític". Aquest mateix dilluns, el PSC ha demanat la seva compareixença al Parlament per donar explicacions sobre els aldarulls dels darrers dies. En aquest sentit, s'ha posat a disposició del Parlament.