L'anunci d'aquest dilluns fet pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha agafat tothom per sorpresa. I és que l'òrgan ha comunicat que trasllada a les parts personades en el procediment sobre l'aplicació de la sentència que imposa un 25% de castellà a les escoles per tal que al·leguin si consideren pertinent plantejar una qüestió d'inconstitucionalitat respecte de la llei aprovada pel PSC, ERC, Junts i els comuns i el decret llei del Govern. Unes mesures que, segons els grups independentistes i els comuns, permet esquivar la sentència del 25%, mentre que els socialistes sempre han mantingut que l'acord en què van participar servia per convertir el castellà en llengua vehicular.

Sigui com sigui, la decisió del TSJC que s'ha fet pública avui adverteix sobre una "possible vulneració de diversos articles de la Constitució espanyola" a través d'aquestes mesures legislatives, cosa que fa trontollar la visió del PSC. Davant d'això, avui s'ha pronunciat la portaveu del partit, Elia Tortolero, per intentar excusar la participació dels socialistes en un pacte que ara podria veure's acusat de ser inconstitucional.

Tortolero ha volgut començar per compartir "tot el respecte" a les decisions judicials, com és habitual des de la bancada socialista, abans de recordar que la seva participació en la mesura servia per actualitzar el model lingüístic actual i que el Consell de Garanties Estatutàries "ja va avalar la llei constitucionalment", després de l'ofensiva de Vox, Ciutadans i el Partit Popular al Parlament. És per això que s'ha mostrat esperançada que la Justícia compartirà la seva opinió i no hi veurà inconstitucionalitat. "Estem convençuts que la llei serveix per actualitzar el model i que garanteix l'ús del castellà com a llengua d'aprenentatge", ha defensat, en referència a la incorporació d'aquesta llengua com a vehicular.

 

Taula de diàleg i Laura Borràs

D'altra banda, la portaveu també s'ha pronunciat sobre dues altres qüestions d'actualitat, com són l'anunci del president espanyol, Pedro Sánchez, de reunir la taula de diàleg aquest mes de juliol, sense més concrecions al calendari. Tortolero ha compartit la petició del cap de l'executiu perquè a la trobada també hi participi Junts: "Si no, el diàleg neix coix". I sobre la continuïtat de Laura Borràs a la presidència de la cambra catalana un cop se li obri judici sobre el cas dels contractes quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes, també ha mantingut el posicionament que ja ha compartit el PSC, defensant la seva presumpció d'innocència, però advertint que li pertoca a ella prendre les decisions, i no als partits. "Li demanem que preservi el prestigi de la institució", ha dit.