Línia vermella. Després d'una setmana de negociacions, Esquerra Republicana, Junts, el PSC i els comuns semblen cada cop més a prop d'arribar a un acord per a protegir el català a les escoles davant de la sentència del 25% de castellà que va imposar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La Generalitat té fins al 31 de maig per a aplicar aquesta mesura, després de la interlocutòria del tribunal que situa aquesta com la data límit. Davant d'això, les quatre formacions treballen a contrarellotge per resoldre la situació i arribar a un pacte, després que l'acord del 24 de març per modificar la Llei de Política Lingüística fracassés per la negativa de Junts. La intenció és recuperar aquell consens, i el PSC ha confirmat avui que s'hi està a prop. "No ens aixequem mai de la taula i treballem per cercar el consens", ha dit la portaveu Alícia Romero. "Som més a prop avui que dijous".

Ara bé, la socialista també ha volgut remarcar quin és el principal escull que, per ara, està complicant l'acord entre els quatre grups. I és que les formacions independentistes volen aparcar la presència del castellà a les escoles per a mantenir la immersió lingüística. Alícia Romero, però, no veu això amb bons ulls. "El català és el centre de gravetat, però cal reconèixer de manera clara i nítida que el castellà és llengua d'aprenentatge perquè ja és així a molts centres educatius", ha volgut remarcar, davant la realitat que el castellà té cada cop més presència a les escoles catalanes. "El castellà no és llengua estrangera", ha continuat. Els socialistes, doncs, situen aquesta com la línia vermella per a arribar a un acord a quatre en les pròximes hores.

"Aquest és el nostre accent clar que creiem que hauríem de complir, i en aquesta línia estem treballant", ha afirmat. A més, ha tornat a recordar que l'objectiu del PSC és que amb aquest acord es doni compliment a la sentència del 25%, mentre que les formacions independentistes rebutgen aquest punt de vista i asseguren que d'aquesta manera es podrà evitar. Malgrat això, ha afirmat que hi ha "marge" per a poder aprovar aquest pacte aquesta mateixa setmana, en què hi ha ple al Parlament i podria incorporar-se a l'ordre del dia a l'últim moment.

Un any de Govern fracassat

Alícia Romero també ha volgut pronunciar-se sobre el primer any de Govern entre Esquerra Republicana i Junts. La socialista ha volgut fer una valoració sobre en què ha millorat la vida dels catalans en aquest període, i ha dit que no ho ha fet "en quasi res". "No hem vist grans millores en l'àmbit educatiu ni sanitari, ni tampoc en les energies renovables". També ha afirmat que la coalició entre els dos partits està "dividida i trencada des de fa mesos". "Seguim treballant amb el nostre govern alternatiu per a ser una alternativa a Catalunya amb polítiques que resolguin els problemes de la gent".