Les negociacions per la Diputació de Barcelona, l'única de Catalunya que no s'ha tancat, segueixen avançant i PSC i els comuns han anunciat aquest dimecres el seu acord per un "govern de progrés" a aquesta institució. En les últimes setmanes els dos partits havien admès les negociacions, que finalment s'han acabat tancant per apostar, per, segons han escrit en un comunicat, "un govern fort que aporti estabilitat". En els últims dies, després de descartar-se l'opció que Núria Marín, alcaldessa de l'Hospitalet, tornés a presidir la Diputació, ja que el PSC la proposa com a senadora per designació autonòmica, el partit va confirmar la candidatura de Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi que en les passades municipals va aconseguir majoria absoluta, per liderar-la.

Amb tot, cal tenir en compte que PSC (17) i En Comú Podem (5) sumen 22 diputats provincials de 51 i, per tant, no arriben al llindar de la majoria absoluta fixat en 26. Això provoca que hagin de buscar un tercer soci, per evitar que la resta de partits puguin configurar una majoria alternativa, i les mirades se centren en dos fronts: per un costat,  Marc Castells, alcalde d'Igualada i Sergi Vallès, de Torrelles de Foix, els dos diputats independents de Junts que no veuen amb bons ulls la decisió del partit d'explorar un pacte alternatiu; i per l'altre, els quatre diputats provincials del PP, amb els quals podrien repetir una nova operació com la que va fer Jaume Collboni alcalde de Barcelona. Tal com va admetre la mateixa Moret, el PSC ha mantingut converses amb tota la resta de partits amb representació a la Diputació, menys la ultradreta de Vox, inclosa la diputada provincial de Tot per Terrassa, a qui Junts i ERC també intenten convèncer. 

El PP evita donar detalls de les negociacions, però les confirma 

Mentrestant, el líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, ha assegurat també aquest dimecres que en les converses dels populars per la Diputació de Barcelona els populars hi estan avantposant "l'interès de Barcelona, Catalunya i Espanya". En declaracions a mitjans des de Girona, Fernández no ha volgut entrar en detalls de la negociació ni qui són els interlocutors per evitar que "fracassi" i ha destacat que les converses estan "en una fase primària". De totes maneres, ha assegurat que de la mateixa manera que en l'operació a l'Ajuntament de Barcelona, on van facilitar l'alcaldia a Jaume Collboni, en aquesta negociació la intenció és "prioritzar els interessos de la província, Catalunya i Espanya". La setmana passada, Xavier Garcia Albiol, lamentava a les xarxes que semblava que l'acord que avui s'ha acabat confirmant entre PSC i comuns, tenien garantia la investidura pels "menysteniments públics als quatre diputats del PP". 

Els compromisos de PSC i comuns a la Diputació

Amb la incògnita de si finalment Lluïsa Moret serà la nova presidenta de la Diputació, en el seu comunicat, PSC i comuns detallen els compromisos als quals han arribat per marcar les "línies mestres" del pla de mandat que proposen: compromís amb la sostenibilitat i els objectius de l'Agenda 2030; compromís amb el govern local i amb la seva autonomia; compromís amb la innovació i la transparència; compromís amb l'equitat i la cohesió social; compromís amb la lluita contra el canvi climàtic; compromís amb la Igualtat, compromís amb la cultura i l'educació; compromís per generar prosperitat sense deixar ningú enrere i compromís amb el patrimoni i la memòria democràtica.