Si a finals de 2015 va fer-se famós el pressing CUP perquè els anticapitalistes s'avinguessin a investir Artur Mas per evitar eleccions, quatre anys després es repeteix el mateix patró, ara a Espanya amb Pedro Sánchez i Unidas Podemos. Aquest matí el president espanyol en funcions donava per trencades les negociacions amb Pablo Iglesias. Hores després, el PSC ha emplaçat els comuns a que forcin un canvi d'opinió del líder podemita. 

Els socialistes catalans han expressat públicament la seva "decepció amb l'actitud de Pablo Iglesias". Així ho ha manifestat el seu secretari d'organització, Salvador Illa, durant la roda de premsa posterior a la reunió executiva del PSC. El partit personifica en Iglesias l'escull per assolir un acord amb Unidas Podemos, "tothom ha vist que és ell qui s'ha negat a negociar", però veuen una escletxa en el seu entorn. Per això demanen als Comuns que "treballin i facin el que estigui al seu abast per afavorir la investidura de Pedro Sánchez", un emplaçament que han repetit del dret i del revés. 

Ara bé, més enllà d'aquestes declaracions a través dels mitjans de comunicació, el propi Illa ha reconegut que no han contactat amb els d'Ada Colau per fer-los arribar formalment aquesta petició. El PSC s'adreça també a la resta de formacions polítiques en relació a la sessió d'investidura que començarà justament d'aquí a una setmana. "Demanem als progressistes que ens votin i a les dretes i als independentistes que no bloquegin".

De fet, portes endins els socialistes donen per fer que si s'aconsegueix que Pablo Iglesias canviï d'opinió, els independentistes catalans s'hi posaran bé i no impediran la investidura. En aquest sentit, des del PSC posen en valor les declaracions d'Artur Mas, aquest diumenge, posicionant-se a favor d'aplanar el camí de Pedro Sánchez cap a la Moncloa.