El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha donat per trencades les negociacions amb Unidas Podemos després que el líder de la formació, Pablo Iglesias, convoqués divendres una consulta a les bases sobre la investidura. Sánchez, en una entrevista al programa Hoy por Hoy de la Cadena SER, ha carregat contra Iglesias, a qui ha acusat de convocar una consulta "mascarada" per justificar per segona vegada el seu no a la investidura.

Sánchez ha acusat al líder de Podemos de trencar la negociació per a la investidura de forma "unilateral" en convocar una consulta "trucada" amb la qual l'única cosa que pretén, ha dit, és justificar el seu vot negatiu, que coincidirà amb el de "l'extrema dreta".

El president espanyol en funcions ha confirmat que dijous va oferir a Iglesias ministeris per a "persones qualificades de l'àmbit de Podemos", i ha recalcat que és la primera vegada que es fa una oferta així en la història de la democràcia, a un partit que, a més, ha estat el quart en les eleccions.

"Mascarada"

El líder socialista ha considerat que la consulta de Podemos és una "mascarada" i "no recull la realitat" perquè no fa constar les propostes que li ha fet a Iglesias, molt menys aquesta última que li va posar sobre la taula en l'última conversa de la setmana passada. 

El líder socialista ha admès que té "enormes discrepàncies, enormes diferències amb Pablo Iglesias en temes d'enorme vigència, com és la qüestió catalana", raó per la qual no veu possible l'entrada de membres de la formació al govern. En aquest sentit, ha destacat que l'independentisme continua sense renunciar a la unilateralitat i continua trencant la convivència, raó per la qual "l'Estat ha d'actuar, això li he plantejat a Iglesias".

Article 155 

Quan se li ha preguntat ja per Catalunya i l'aplicació de l'article 155, Sánchez ha insistit que no descarta aplicar-lo perquè el seu deure és tenir-ho com una opció: "Tant de bo no hagi d'aplicar-ho". Així ha insistit que la manera de combatre a l'independentisme no és aplicar un article ni arguments juridicotècnics, sinó plantejar un projecte regeneracionista i europeista.

Quant a la possibilitat de l'abstenció de les forces independentistes a la investidura, Sánchez s'ha limitat a dir que li semblava "curiós, contradictori i paradoxal" que PP i Cs hi votin que 'no' i partits independentistes hi votin a favor.