Espanya està abocada a noves eleccions. Aquest és el pronòstic que corre entre les files de Catalunya Sí que es Pot i PSC pels passadissos del Parlament, quan el Rei ha convocat aquest dimarts, com ha avançat El Nacional, la que serà l’última ronda de converses amb els líders dels grups parlamentaris espanyols per intentar trobar un candidat per a la investidura.

La confiança que es pugui trobar un desllorigador, malgrat les converses que asseguren que seguiran mantenint el líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, és poca. La portaveu dels socialistes al Parlament, Eva Granados, ha fet l’enèsima crida a sumar per “un govern del canvi”, insistint que l’alternativa “que és la gran coalició” la van “descartar des del primer minut”.

Així, la perspectiva catalana no dista, en públic, de la de Madrid, on s’han trencat ja les negociacions, que només han durat una reunió, entre PSOE, Ciutadans i Podemos. “El procés d’investidura del Govern català posa de manifest que fins a l’últim minut tot és possible, però sembla bastant improbable”, ha dit el diputat de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela.

La raó Ciutadans

La reunió que es va produir la setmana passada entre PSOE, Ciutadans i Podemos, més que acostar posicions, ha tensat la corda. Es va evidenciar el dia anterior en el xoc entre Pablo Iglesias i Albert Rivera, però també en les últimes missives creuades dels podemistes i socialistes, on els primers manifesten les diferències ideològiques i, els segons, tot el contrari (apuntant que el referèndum és l’obstacle).

Aquest discurs es trasllada a Catalunya. “És bastant evident que és impossible posar dins d’un mateix cistell les polítiques econòmiques i laborals de Podemos amb Ciutadans. No casa per enlloc”, ha reivindicat Coscubiela. Per la seva banda, Granados ha emplaçat Podemos que “decideixin què volen fer amb els 5 milions de suports que van tenir”.