El rei Felip VI ha comunicat al president del Congrés, Patxi López, que convocarà una nova ronda de consultes per als dies 25 i 26 d'abril per sondejar la possibilitat de trobar un candidat a la investidura, segons ha pogut saber El Nacional. En finalitzar aquesta nova ronda, si el Rei conclou que hi ha un candidat, informarà el president del Congrés per convocar un ple d'investidura. En cas contrari, es posarà en marxa el mecanisme per convocar eleccions.

Aquesta serà la tercera ronda de consultes que convoca el cap de l'Estat, després que en la primera ocasió Mariano Rajoy va declinar presentar-se com a candidat; i en la segona, Pedro Sánchez va acceptar l'encàrrec de presentar-se al debat d'investidura un cop assolit el pacte amb Ciutadans, un acord, però, que no va ser suficient per investir president al líder del PSOE.

A més, aquesta convocatòria arriba en el moment en què les possibilitats d'arribar a un pacte d'investidura semblen més allunyades, i amb la data límit del 2 de maig per arribar a un acord final. Altrament, el 3 de maig es convocarien eleccions, segons els terminis que marca la llei.

Calendari de consultes

El proper 21 d’abril, el president del Congrés farà arribar al monarca la relació de representants designats pels grups amb representació parlamentària per portar les converses i aquell mateix dia se li comunicarà a Patxi López les dates i hores en què seran rebuts. L’endemà, aquest calendari serà notificat pel Congrés als grups.

“La finalitat de les consultes és constatar si, de la disposició que li traslladin els representants dels grups polítics amb representació parlamentària, el Rei pot proposar un candidat a la Presidència del Govern que compti amb els suports necessaris perquè el Congrés dels diputats, en el seu cas, li atorguin la confiança; o, en absència d’una proposta de candidat, procedeixi a la dissolució de les dues Cambres i a la convocatòria de noves eleccions generals en el moment en què constitucionalment correspongui i amb la ratificació del President del Congrés”, segons s’explica en un comunicat.

En cas que les consultes permetin proposar un candidat, el president del Congrés procedirà a convocar el ple de la Cambra per al debat d’investidura. En cas contrari, “el Rei procediria, en els termes previstos a l’article 99.5 de la Constitució, a la dissolució de les Cambres i a la convocatòria de noves eleccions”.

Constitució

El president del Congrés, Patxi López, ha explicat que el Rei Felip VI havia tingut dues opcions, com ja s'havia considerat. La primera era una era esperar per trobar si algun candidat aconseguia la majoria absoluta i li’n proposava a López la convocatòria d’una investidura, perquè elevés la decisió al monarca. La segona, era la possibilitat de marcar la convocatòria d’una darrera consulta, malgrat no en tenia obligació constitucionalment. El Rei sembla haver optat per la segona, per tal de marcar els terminis.