El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reiterat la seva posició respecte als pressupostos: la prioritat és pactar amb la CUP. En una entrevista al programa de la Cadena SER, Aquí Cuní, el president ha tornat a tancar la porta als nassos al PSC, els quals s'han proposat per pactar amb Aragonès els pressupostos. 

"El model que defensem no és el del PSC, segur", ha sentenciat el president, i ha afegit: "Amb la CUP coincidim amb més coses". Aragonès ha assenyalat que els socialistes defensen un model de creixement que no casa amb el del Govern de la Generalitat. Un fet pel qual ja han tingut grans discussions anteriorment. El cas de l'aeroport, sense anar més lluny. 

Per la seva banda la CUP s'ha arribat a mostrar reticent respecte als pressupostos que prepara el Govern, però el president Aragonès ha assegurat que estan treballant per arribar a un acord. Aragonès s'ha mostrat optimista amb el futur dels pressupostos, els quals busquen un canvi del model socioeconòmic després de la crisi de la covid. Es tracta d'un objectiu ambiciós, però que pel president resguardarà Catalunya d'una futura crisi. "Quan d’aquí a deu anys la pròxima crisi cíclica del capitalisme ens faci pensar que cal canviar el model, no haurem perdut deu anys, tot això es contempla en els pressupostos", ha confirmat.

PGE, més a prop del no

Pel que fa als pressupostos generals de l'Estat (PGE), el president Aragonès ha estat molt directe: actualment estan molt més a prop de dir que no que d'aprovar-los. Entre els motius del no, la manca de garanties que les promeses pressupostàries s'acabin complint 

"D'entrada no estem anant bé. Els nivells del compliment dels anteriors no són bons", ha denunciat el president. "L'Estat ha de posar sobre la taula la garantia que allò que es prometi s'acabi complint", ha reclamat. 

Aragonès no ha amagat que altres lleis i conflictes juguen un paper clau en els pressupostos, com la protecció del català a la llei de l'audiovisual. "Han d'entendre que si Catalunya, de moment, forma part de l'estat espanyol, el català s'ha de protegir", ha resumit. 

Assumint un hivern difícil i un canvi de paisatge

El president Aragonès s'ha mostrat molt realista respecte a dues prediccions de futur per les quals li han preguntat: l'impacte de la modificació del decret d'energies renovables i l'encariment dels combustibles. 

Respecte a la primera, el president ha respost a la preocupació de molts veïns de veure transformat el territori i el paisatge alterat per la proliferació de les energies renovables. "El paisatge canviarà, hem de decidir com", s'ha limitat a explicar el president. "Si no ho fem, ens ho faran i voldrà dir tenir el país ple de línies d'alta tensió per importar energia", ha dit. 

Sobre la crisi energètica que està experimentant Europa i el món, Aragonès ha lamentat que no hi hagués acord en la reunió dels líders europeus i ha admès:  "Aquest hivern serà complicat". Tot i això ha assegurat que la Generalitat farà el que pugui per pal·liar l'impacte de l'encariment energètic. 

 

Imatge principal: Pere Aragonès i Salvador Illa a l’hemicicle del Parlament / Sergi Alcàzar