La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha assegurat que està previst que la taula de diàleg entre el govern espanyol i el de la Generalitat es reuneixi a començaments de 2022. "La taula de diàleg entre governs es va posar en marxa, ara hi ha d'haver una segona reunió a començaments d'any. A més, s'han posat en marxa les comissions bilaterals", per la qual cosa defensa que el diàleg està avançant, ha subratllat en una entrevista d'Europa Press.

La dirigent socialista ha defensat la necessitat d'asseure's a la taula per dialogar i acordar: "Hi ha calendaris fets, i nosaltres estem satisfets que es vagin fent les reunions i que hi hagi compromisos", tant de la taula de diàleg per solucionar el conflicte català com de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat, que ha recordat que es reunirà al gener.

Romero ha expressat "tot el suport al govern de Pedro Sánchez, i també al de la Generalitat, encara que va coix a aquesta taula de diàleg", perquè Junts ara per ara no participa en aquesta, després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, rebutgés la delegació que Junts va proposar perquè no estava formada exclusivament per membres de l'executiu.

La portaveu del PSC considera que el fet que Junts no sigui a la taula de diàleg "debilita" la postura del Govern, i creu que s'hauria d'asseure encara que sigui per exposar una postura diferent de la dels republicans.

Així, ha demanat a Junts de participar en la taula de diàleg, i ha avisat que li correspon a Aragonès "convèncer els seus socis de coalició que s'han d'asseure en aquesta taula".

Taula de partits catalans

Preguntada per si creu que la taula de diàleg pot assolir acords més fàcilment sense Junts, ha advertit que no es pot excloure ningú del diàleg: "En tot cas, els que ens sentim exclosos som els catalans als quals no se'ns permet asseure'ns en una taula aquí", en un diàleg entre partits catalans que els socialistes demanen a Aragonès de convocar.

Ha lamentat que el president descarti convocar aquesta taula de partits catalans, i ha advertit que "la realitat és molt tossuda i s'acabarà imposant" el diàleg, perquè no hi pot haver una solució al marge d'aquest i el president s'acabarà veient abocat a convocar-la, segons Romero.

El Govern ERC-Junts

Sobre les discrepàncies entre ERC i Junts, ha destacat que "a Espanya també hi ha un govern de coalició i s'asseuen a la taula i segurament treballen els temes abans d'asseure's", i ha assenyalat que en totes les coalicions hi ha discrepàncies i matisos que poden enriquir el debat i generar polítiques més sòlides.

"Em semblen bé les discrepàncies naturals, si es resolen aviat", com creu que ha passat entre PSOE i Unides Podem sobre la reforma laboral, i ha dit que les dificultats d'aquesta legislatura de Pedro Sánchez se centren més en elements externs que intenten desestabilitzar la coalició que en la coalició per si mateix.

L'ha contraposat amb la situació al Govern d'ERC i Junts, que creu que fa mesos que no resolen diferències en àmbits com la taula de diàleg, l'ampliació de l'Aeroport de Barcelona-El Prat i els Jocs Olímpics d'Hivern: "Les coalicions es fan més fortes quan són capaços de matisar, discrepar i posar-se d'acord; el que no les fa fortes és anar sumant greuges i discrepàncies".

Finalment, preguntada per si la defensa del diàleg del PSC és compatible amb el fet que hagi portat al Tribunal Constitucional (TC) la decisió de la Taula del Parlament d'admetre el vot delegat de Lluís Puig, que resideix a Bèlgica, Romero ha replicat: "Sí, perquè el que no podem permetre és que el Parlament se salti la llei".

Ha defensat que es pot dialogar sobretot, però dins del marc de la llei i de l'Estat de dret: "Si la Taula fa intents de saltar-se la llei, el PSC serà al capdavant per defensar-la", ha garantit, poc després de la detenció de l'exvicepresident primer de la Taula Josep Costa per no haver-se presentat per declarar com investigat per presumpta desobediència.

 

Foto principal: La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero / Europa Press