Els comuns aprofitaran el Debat de Política General (DPG) que se celebra la setmana vinent al Parlament per assenyalar Junts com el "màxim adversari" al diàleg de Catalunya amb l'estat espanyol, i centraran les seves forces a defensar que cal protegir la taula de diàleg, reduir les desigualtats i fixar posicionaments clars sobre l'ampliació de l'aeroport.

Al debat, que comença el dimarts i donarà el tret d'inici al curs polític, la líder, Jéssica Albiach, té per intenció evidenciar que tot i que ERC i Junts porten poc més de 100 dies governant plegats, l'executiu està "dividit, trencat i amb molt mal ambient". De fet, Albiach considera que ERC no vol a Junts al Govern, però que van fer aquest executiu perquè "no tenien alternativa". Tot plegat arriba dues setmanes després del xoc entre els socis per la taula de diàleg, on només hi van assistir dos consellers d'ERC.

Fa uns dies, Albiach instava a Aragonès a reflexionar sobre quant podrà aguantar el Govern, i en dues entrevistes a Ràdio 4 i La 2, li deia: "Quan assumeixi que amb Junts no va enlloc, nosaltres hi serem i ens hi trobarà"

L'altre tema que En Comú Podem portarà al DPG és l'emergència climàtica, centrant-se principalment en l'aeroport del Prat. Contraris a l'ampliació com han manifestat en diverses ocasions -l'última a la manifestació del passat diumenge-, els d'Albiach presentaran una proposta de resolució perquè "tothom fixi una posició clara" al respecte.

"Tothom haurà de passar la prova del cotó", assenyalen fonts del grup parlamentari, que recorden que el president, Pere Aragonès, és diputat i que, per tant, també haurà de deixar clar el sentit del seu vot a les propostes que es presentin sobre aquesta qüestió.

Tres dies de debat

El DPG arrencarà el dimarts a les 16.00 hores amb la intervenció del cap de l'Executiu. Es reprendrà dimecres al matí amb la intervenció dels grups, i després aquests podran entrar a registre les seves propostes de resolució a la Mesa del Parlament.

El dijous al matí serà el torn per presentar les transaccions sobre les propostes de resolució dels grups parlamentaris, i a la tarda es reprendrà el ple amb la presentació dels grups de les seves respectives propostes.

El mateix dimarts i abans que comenci el discurs d'Aragonès, la presidenta de la Cambra catalana, Laura Borràs, farà una audiència amb el president Quim Torra, coincidint amb l'aniversari de la seva inhabilitació. A aquesta trobada també hi assistirà Aragonès.

La Covid, per l'altra setmana

La compareixença pendent d'Aragonès sobre la gestió de la pandèmia no s'inclourà en el DPG i es farà en el Ple ordinari que se celebrarà entre el 5 i el 7 d'octubre.