El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat en una entrevista a la televisió basca EITB que la taula de diàleg amb el govern espanyol "no és al congelador" i s'ha mostrat esperançat i "convençut" que Junts per Catalunya s'acabarà incorporant en aquesta taula. "Un procés així necessita temps, perseverar per part de les dues parts i discreció. No permetrem que aquests requisits de discreció, de treball a vegades en silenci i que després ha de fer-se públic, suposi una paràlisi de la negociació", ha sostingut Aragonès.

En aquest sentit, però, el president de la Generalitat ha tornat a demanar a l'executiu encapçalat per Pedro Sánchez que concreti la seva proposta per solucionar el "conflicte polític entre Catalunya i l'Estat espanyol" i també ha fet bandera del fet que a la taula de diàleg "es parli de tot".

Preguntat per la presència de representants dels partits que no formen part del Govern, Pere Aragonès ha tornat a sostenir que aquest ha de ser un espai amb la presència "dels governs" i que situar-hi persones que no formen part de cap dels dos executius suposaria "devaluar el nivell i compromís polític de la taula".

Nova defensa d'un referèndum acordat

Sobre la proposta de referèndum, el president insisteix que és una de les "millors solucions" per al conflicte, tot i que no vol marcar-se terminis. En el cas que hi hagués una nova convocatòria per a l'autodeterminació, Aragonès s'inclina per no posar dates i que tingui reconeixement internacional, a més de ser pactat: "La millor manera perquè sigui reconegut per la comunitat internacional i que el resultat es pugui aplicar de forma ràpida i àgil és que sigui acordat amb l'Estat".

En tot cas, encara respecte a la taula de diàleg, el republicà aposta per separar els possibles avenços en la negociació del suport d'Esquerra als pressupostos de l'Estat de 2022. Aragonès considera que les dues qüestions s'han de separar i que han d'avançar "en paral·lel".

"Bona relació" amb Urkullu

En al·lusió a la relació amb el País Basc i una possible unitat d'acció amb Catalunya per defensar un referèndum d'autodeterminació a ambdós territoris, el president Pere Aragonès ha subratllat que respecta les "dinàmiques i debats polítics de cada societat", alhora que ha indicat que "si la societat basca i les seves forces polítiques decideixen impulsar un referèndum, tindrien el suport dels catalans".

Paral·lelament, Aragonès ha explicat que manté una "bona relació" amb Urkullu i ha expressat que li agradaria poder tenir una trobada amb ell al territori basc o bé a Catalunya. Sobre Esquerra Republicana, el president de la Generalitat ha asseverat que el partit té "contacte i interlocució amb Bildu i el PNB quan és necessari" i que, especialment, el que els uneix amb els primers és "ser independentistes i d'esquerres".

 

Imatge principal: El president Pere Aragonès, en una sessió de control al Parlament. / Foto: Sergi Alcàzar