La Trobada Empresarial del Pirineu ja ha posat en marxa la seva 32a edició que se celebra a la Seu d'Urgell. La inauguració s'ha celebrat amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ja es va desplaçar a la capital de l'Alt Urgell aquest dijous a la tarda. 

El president ha estat l'encarregat de pronunciar la conferència inaugural on ha parlat en profunditat de la possible candidatura dels Pirineus catalans als Jocs Olímpics d'Hivern de 2030. Aquest ha estat el tema que més preguntes dels assistents ha generat així com una escridassada per part de dues persones; una d'elles el portaveu de la CUP a la ciutat, Bernat Lavaquiol.

 

"Pere Aragonès, tu que et fas dir ecologista, ens vols posar uns Jocs Olímpics d'Hivern en un moment d'emergència climàtica", ha dit Lavaquiol des d'un dels seients del públic a la conferència. El portaveu cupaire ha volgut recordar al president que "els informes de la Generalitat diuen que en 15 o 20 anys no hi haurà neu". 

Tot seguit, una noia ha acompanyat Lavaquiol i tots dos han cridat "no als jocs" mentre el portaveu sostenia una pancarta amb el lema "Stop JJOO".

"Una oportunitat"

Durant la seva intervenció, Pere Aragonès ha explicat que els Jocs Olímpics d'Hivern "són una oportunitat per al conjunt dels Pirineus" i que és un error pensar que només són els 15 dies de l'esdeveniment, ja que defensa que representaria un desenvolupament econòmic per a la zona. 

"El pla Pirineus 2030 ha de servir per a la diversificació econòmica de les comarques i lluitar contra la despoblació" de la zona, a més de, segons ha dit, trencar paradoxes com que hi hagi municipis amb cases buides i a pocs quilòmetres falta d'habitatge.

Aragonès ha assegurat que el Govern compta amb el compromís del Comitè Olímpic Internacional (COI) d'un nou model de Jocs Olímpics: "No es tracta d'operacions urbanístiques i construir noves infraestructures que després quedin abandonades".

Ha afegit que és un pla "per generar infraestructures que es mantinguin" i ha reclamat que el govern espanyol es comprometi amb la millora de les línies ferroviàries de les comarques del Pirineu català.

La innovació

D'altra banda, Aragonès ha avisat que Catalunya no serà competitiva "en base a la concentració de salaris perquè sempre hi haurà algú que ho faci més barat", i que ha de ser en base a la innovació. El president ha explicat que el Govern té les eines per sortir de la crisi provocada per la pandèmia i ha assenyalat la necessitat de generar talent per al sector industrial i per poder reindustrialitzar Catalunya.

En aquest sentit, ha apuntat que la voluntat de l'executiu català és passar del 20% al 40% de titulats en Formació Professional (FP) en una dècada. Ha insistit en la necessitat de "reindustrialitzar el país en clau verda i digital" a través del futur Pacte Nacional per a la Indústria i també a través dels fons europeus Next Generation.

 

Foto principal: El president Pere Aragonès a la Trobada Empresarial del Pirineu / Europa Press