El PSC creu que Pere Aragonès vol obtenir la presidència de la Generalitat "a qualsevol preu". Així ho ha expressat aquest dilluns la vicesecretària dels socialistes, Eva Granados, en la roda de premsa posterior a l'executiva del partit, on ha blasmat els republicans per voler pactar amb els "antisistema".

D'aquesta manera s'ha referit Granados al preacord anunciat ahir entre ERC i la CUP, el qual ara haurà de ser validat per la militància dels anticapitalistes. Tanmateix, la formació que encapçala Dolors Sabater no és l'única a la qual Granados ha titllat d'"antisistema". "ERC està disposada a arribar a la presidència del Govern a qualsevol preu i donarà les claus a dos partits antisistema", ha dit en referència també a JxCat, partit al qual ha acusat de "buscar la confrontació". 

En aquest sentit, Granados ha reivindicat la victòria del PSC el passat 14-F i ha lamentat que mentre "tenim el Parlament més d'esquerres" i "Catalunya ha votat canvi, ERC pacta més del mateix". Granados ha acusat els republicans d'haver escollit "la dreta catalana" durant l'última dècada tot i "el 3% i els manifestos que exclouen la meitat de la població". "El país estarà en mans de les assemblees de la CUP i de Waterloo", ha lamentat.

 

Sense alternatives

Per als socialistes, l'alternativa a un Govern independentista "que serà fracassat" passa per un Executiu presidit per Salvador Illa i en coalició amb els comuns. Preguntada sobre si s'han plantejat oferir als republicans entrar al Govern per evitar un Executiu independentista, Granados ha tirat pilotes fora responent que va ser ERC qui va "decidir investir una presidenta que no era vàlida per a les seves llistes".

Així doncs, la vicesecretària dels socialistes ha confirmat que proposaran la investidura d'Illa a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, durant la ronda de consultes que farà aquest dimecres però ha admès que si Aragonès reuneix més suports, aquest passarà per davant.

Les crítiques dels socialistes van molt en la línia de les dels comuns. Ambdues formacions que formen part del govern espanyol culpen ERC de veure's abocats a l'oposició per haver mantingut la seva agenda independentista en prioritzar els pactes amb JxCat i la CUP. Tanmateix, cap de les dues ofereix alternatives viables: ni els comuns tenen l'abstenció dels socialistes per fer un Govern amb ERC, ni el PSC pot oferir cap al·licient als republicans que pugui equiparar-se a presidir el nou Executiu.