Els comuns veuen amb escepticisme el preacord que ERC i la CUP van anunciar ahir al vespre. En una roda de premsa celebrada aquest dilluns, el portaveu de Catalunya En Comú, Joan Mena, ha valorat que l'acord s'ha quedat "curt" en diversos aspectes.

"Hi ha una part que valorem positivament, però no diu res sobre la sanitat, ni sobre l'educació pública més enllà de la primària, ni sobre el rescat a autònoms o els ajuts a les empreses", ha lamentat Mena. 

En aquest sentit, el dirigent comú ha afirmat que l'acord dels darrers pressupostos era "més ambiciós" i, a més, ha vaticinat que el pacte entre republicans i anticapitalistes quedarà en res per la presència al Govern de JxCat. "Si els consellers que han d'executar aquestes polítiques són de JxCat, aquests seguiran fent polítiques de dretes", ha afegit sobre aquesta qüestió.

Per aquest motiu, Mena ha seguit reivindicant la seva proposta de Govern amb ERC i els comuns, i el suport extern del PSC, malgrat que els socialistes sempre han rebutjat aquesta opció. Sobre el fet que JxCat, per ara, encara no hagi arribat a un acord amb ERC, el portaveu no li ha donat importància i ha insistit que els postconvergents "mantenen segrestada l'agenda catalana".

Així doncs, Mena ha qualificat el possible futur Govern d'ERC i el partit de Carles Puigdemont de "fracassat" i ha acusat ambdues formacions de no tenir un projecte per a Catalunya. També ha criticat que el Procicat no faci actes ni ordres del dia i ha afirmat que és un exemple "més" de la "falta de transparència" de l'Executiu. Mena ja ha anunciat que demanaran la compareixença del futur conseller de Salut perquè doni explicacions sobre aquest fet.

 

Aragonès o Illa

Preguntat sobre els dos candidats a la presidència de la Generalitat que s'han postulat fins ara, Mena no ha volgut donar suport a cap i ha insinuat que els vots de la seva formació es decantaran pel 'No'. 

Al republicà no li perdonen que pactés amb JxCat la presidència i la Mesa del Parlament i continuen rebutjant qualsevol mena de pacte on també hi sigui la formació de Laura Borràs. Per altra banda, a Salvador Illa li retreuen que vulgui fer investidures fake i asseguren que no hi volen contribuir.

Sobre la llei d'amnistia que els partits independentistes han presentat al Congrés, Mena no ha avançat el vot de la seva formació però ha reiterat que l'objectiu és que "els presos i les preses estiguin al carrer".