El PSC ha volgut deixar clar al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que el referèndum de l'1-O "és el que no soluciona els problemes de Catalunya". Així s'ha expressat aquest divendres el portaveu adjunt dels socialistes, Raúl Moreno, en una roda de premsa des del Parlament després que Aragonès s'hagi compromés a culminar el procés cap a la independència.

"Catalunya vol passar pàgina. Les persones que van creure que la independència seria possible amb aquest procediment, doncs ha quedat clar que no", ha afirmat Moreno. "Hem de fer un esforç per passar pàgina i mirar cap al futur", ha reivindicat.

"És el moment del diàleg, és el moment del retrobament. És el moment de mirar l'1-O per veure que és el que no soluciona els problemes de Catalunya", ha sentenciat Moreno afegint que "només des del diàleg i el retrobament serem capaços d'avançar". "Hem de dibuixar un futur més il·lusionant per a la ciutadania. Amb absolut respecte als que van anar a votar, volem posar punt i final per començar el capítol de parlar, del retrobament i de la concòrdia", ha afegit.

I és que les declaracions d'Aragonès no han agradat gens els socialistes, sobretot pel que fa al punt que el seu Executiu es compromet a culminar el camí cap a la independència "en primer terme, forçant una negociació amb l'Estat espanyol, però no només, sense renunciar a res".

El referèndum de la CUP

Per altra banda, Moreno ha confirmat que la seva formació està estudiant si duen al Tribunal Constitucional l'admissió a tràmit a la Mesa de la proposta de resolució de la CUP sobre el referèndum. Vox i Cs ja han dit que presentaran recurs contra aquesta iniciativa, que es va portar al ple i que va quedar rebutjada. "Ho estem valorant, no descartem res", ha dit. Preguntat per si podrien declinar anar al TC per no afectar al diàleg, Moreno ha dit que "són carpetes diferents". "No és una qüestió de posar en perill o no la taula de diàleg, és una qüestió de respecte al Reglament del Parlament", ha afegit.

Pel que fa a la taula de diàleg, Moreno ha lamentat que ahir Junts se'n desmarqués en les votacions de dues propostes de resolució i ha afirmat que si la mesa és entre Governs i els postconvergents són a l'Executiu, convindria que hi participessin. I ha constatat que hi ha divisió entre els socis en un tema "cabdal" com aquest. En aquest sentit, Moreno ha insistit a Aragonès que convoqui una "taula de diàleg Catalunya endins" si "vol ser el president de tots els catalans".

Els socialistes també han fet balanç del debat de política general. Moreno ha afirmat que estan contents perquè van poder explicar la seva alternativa i que el ple va donar llum verda a vuit de les quinze propostes de resolució que havien registrat. Especialment, han celebrat que tiressin endavant les propostes sobre la renovació dels càrrecs que depenen del Parlament, la dels Jocs Olímpics d'hivern o la de la inversió sobre l'aeroport del Prat, una iniciativa que van presentar conjuntament amb Junts i que va prosperar també amb els vots de Ciutadans.

 

Imatge principal: el líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, en la reunió que ha mantingut aquest divendres amb el seu grup / Foto: ACN