El Govern ha protagonitzat aquest matí una declaració institucional amb motiu de l'1-O. Ho ha fet a les 9 del matí, l'hora en què es van obrir els col·legis electorals a la seu dels Serveis Matrius del CatSalut, un dels centres de votació d'aquella jornada. El president, Pere Aragonès, ha subratllat els "grans consensos" que van fer possible l'1-O, ha declarat el seu Govern hereu d'aquell referèndum i ha assegurat que l'executiu es compromet a culminar el camí a la independència. "En primer terme, forçant una negociació amb l'Estat espanyol, però no només, sense renunciar a res", ha assegurat.

Just l'endemà que l'independentisme va fer evident la seva divisió al Parlament sobre l'estratègia a seguir per culminar la independència i amb la profunda esquerda que separa els socis de Govern sobre la taula de diàleg, de la qual Junts ha quedat fora, Aragonès ha volgut emfatitzar la unitat que va representar aquell dia i cridar al consens. En termes similars s'ha pronunciat el vicepresident, Jordi Puignerò, que s'ha encarregat d'obrir la declaració institucional.

El president ha emplaçat a "continuar estirant d'aquella força, aquella energia que ho podia tot per culminar el camí". "A partir d'ara, amb tots els recursos que tinguem i arreu", ha garantit.

Grans consensos

"Ara toca recuperar l'esperit 1-O, constatant que quan treballem junts, quan aconseguim la comunió dels primers dies d'octubre, aquest país és imparable. L'1-O va ser possible gràcies al consens de partits polítics i moviments socials, complicitats institucionals i ciutadania", ha recordat Aragonès, que no ha estalviat les apel·lacions als "grans consensos".

Segons el president, ara els grans consensos són molt clars: fi de la repressió i referèndum, autodeterminació i amnistia. 

Aragonès discurso 1-O

El president, Pere Aragonès, i el vicepresident, Jordi Puigneró, en acabar el discurs institucional de l'1-O / Sergi Alcàzar

Ha insistit a subratllar la força que la ciutadania va demostrar aquella jornada i ha garantit que el Govern "es declara orgullós del referèndum de l'1-O i es conjura a treballar per fer possible la culminació".

Punt de no retorn

El president ha advertit que l'1-O és un "punt de no retorn", un punt d'inflexió i de reafirmació del poble de Catalunya en la defensa de la seva sobirania. "Una majoria de ciutadania del país va sortir a exercir el dret a vot passés el que passés; el poble català va decidir que tenia dret a decidir el seu futur a les urnes", ha recordat, assegurant que aquella hauria estat  "una fita inimaginable sense la força col·lectiva" i que la resposta de l'Estat va ser violència, repressió, judicialització, la presó i un exili forçós.

Ha assegurat que Catalunya tornarà a votar, perquè el referèndum és la solució inevitable, i això ho saben els catalans i l'Estat, perquè és l'única opció que permet que tothom s'expressi lliurement

També Puigneró ha destacat la unitat en què es va desenvolupar aquell matí de l'1-O. "El nostre país estava a punt de viure el moment més transcendental de la nostra història. El moment fundacional de la República catalana. Un acte democràtic sense precedents que es va fer tot i tenir un Estat obsessionat a impedir-ho, que va subestimar la força del poble de Catalunya", ha recordat el vicepresident.

 

A la imatge principal, el president, Pere Aragonès, i el Govern, a la seu de la conselleria de Salut, que l'1-O va servir de col·legi electoral / Sergi Alcàzar