Si la divisió de l'independentisme ha impedit avui aprovar una data per un nou referèndum, la taula de diàleg entre Catalunya i l'estat espanyol ha estat un altre dels ítems que ha causat divisió en la tercera jornada del debat de política general que se celebra des del dimarts al Parlament.

L'escepticisme de Junts i CUP respecte a la taula s'ha escoltat durant aquests dies, i també la petició d'ambdós cap als republicans que, més enllà del diàleg, també és necessària una confrontació. Avui, la proposta de la taula que defensen els d'Oriol Junqueres ha estat apuntalada per PSC i comuns, però no pels seus companys independentistes.

Ha estat mitjançant dues proposicions presentades per comuns i ERC que han resultat aprovades a la Cambra. L'escrit dels comuns, que expressa "suport al president de la Generalitat en l'impuls de la taula de diàleg", ha rebut la complicitat d'ERC, PSC i comuns, mentre que Junts, CUP, Vox, Cs i PP han votat en contra. 

En concret, la presentada pel grup de Jéssica Albiach, planteja donar suport a una taula de diàleg que ha de ser de "govern a govern", petició que reivindica constantment el partit republicà i que va causar la crisi amb Junts per no proposar consellers com assistents. Aquesta decisió, que els de Carles Puigdemont defensen com a inalterable, va provocar que Aragonès els apartés de la delegació que es va quedar sense membres de Junts, encara que Aragonès va insistir que en el moment en què proposin a membres del Govern podran asseure's en la taula i formar part de les negociacions.

Abstenció de Junts

La segona proposta de la jornada de votacions sobre la taula de diàleg ha estat proposada pel partit d'Oriol Junqueras, que ha volgut portar a l'hemicicle la proposta per poder escenificar el suport del Parlament a l'estratègia del diàleg.  En l'escrit, exposen que el Parlament de Catalunya insta el Govern a avançar cap a una resolució democràtica del conflicte "mitjançant l'impuls del procés de negociació articulat a través d'una taula de diàleg i de negociació política entre ambdós governs". En aquest cas però, Junts no ha volgut votar en contra de la proposta presentada pels seus socis, pel que s'ha abstingut. A favor hi han votat de nou els republicans, comuns i PSC, i en contra han repetit la CUP i els partits unionistes. 

El debat de política general acaba aquest dijous doncs amb un suport que ja existia a la taula, el d'ERC i els partits que formen el Govern espanyol. En la intervenció que va obrir el debat, Aragonès es va ocupar que el procés de negociació amb l'Estat i la taula fossin els principals ítems del seu discurs. Davant l'escepticisme dels socis amb el procés negociador amb l'Estat, va advertir que la taula de diàleg és una "oportunitat històrica" i els va emplaçar a "no menystenir-la" i a "pujar al tren de la negociació"