Tot i les contínues victòries de l'independentisme en els darrers anys de procés, el PSC creu que la seva principal demanda, un referèndum d'autodeterminació, és minoritària en la societat catalana. Així ho ha afirmat aquest dimarts la seva portaveu al Parlament, Alícia Romero, que s'ha fet seu un informe de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials de la UAB que assegura que només el 23% dels catalans creuen que el referèndum és la solució adequada per al conflicte.

"Hi ha altres fórmules més majoritàries, i això és del que volem parlar a la taula de partits catalans", ha demanat Romero, que ja ha avançat que no assistiran a cap reunió d'una taula que porti per nom autodeterminació, tal com ha reclamat el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

En aquest sentit ha acusat els partits independentistes de voler parlar "només amb els que pensen com ells" i els ha demanat negociar "i buscar consensos amb tothom". "El 80% a favor de l'autodeterminació del que parlen no existeix", ha sentenciat.

ELNACIONAL Manifestació Diada 2019 ANC - Sira Esclasans

Imatge d'una de les massives manifestacions independentistes / Foto: Sira Esclasans

La setmana passada, els socialistes ja van pressionar Aragonès perquè convoqués la taula de partits catalans exposant la moció que es debatrà demà al Parlament. Per al grup que lidera Salvador Illa, a la reunió hi haurien d'assistir tots els grups, inclòs Vox

Segons l'informe, un percentatge similar al que aposta pel referèndum vol una reforma constitucional per concloure l’encaix de Catalunya a Espanya. I, en paral·lel, creix el suport a una millora del sistema de finançament com la fórmula més idònia per resoldre el conflicte català, situant-se en el 36%.

Tribunal de Comptes

Sobre si el Govern pot cobrir la fiança milionària que el Tribunal de Comptes reclama a una quarantena d'exalts càrrecs de la Generalitat, Romero no s'ha mullat al·legant que els falta informació. En qualsevol cas, ha exigir al Govern que faci el que faci "respecti la llei". 

Tanmateix, ahir, la viceprimera secretària del PSC, Eva Granados, va alertar que "la mateixa Generalitat és conscient de les dificultats" de trobar una via que ho permeti i, en aquest sentit, va advertir que es podria incórrer "en un risc de malversació" si s'avalen aquestes quantitats milionàries.

Per últim, Romero ha reivindicat que el 'Govern Alternatiu' que han format no té conseller d'Exteriors, volent dir que no és un Departament necessari per a l'Executiu català.

 

Imatge principal: la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero / Foto: ACN