La viceprimera secretària del PSC, Eva Granados, s'ha pronunciat sobre la possibilitat que el Govern pugui avalar les fiances dels 34 ex-alts càrrecs de la Generalitat encausats pel Tribunal de Comptes. La també vicepresidenta segona del Parlament ha afirmat que "la mateixa Generalitat és conscient de les dificultats" de trobar una via que ho permeti i, en aquest sentit, ha advertit que es podria incórrer "en un risc de malversació" si s'avalen aquestes quantitats milionàries.

La portaveu socialista és partidària de "deixar actuar el Tribunal de Comptes", que "vol totes les garanties per als investigats" i que, en tot cas, "si hi ha hagut diners que s'han gastat malament, potser s'hauran de tornar". Granados, doncs, ha emplaçat a deixar que "acabi la investigació".

 

Els socialistes insisteixen en la taula de partits

La viceprimera secretària del PSC ha criticat, novament, Pere Aragonès per no convocar la taula dels partits catalans representats al Parlament. "Veiem immobilisme i monòleg per part del Govern" i ha volgut subratllar que, fins ara, "només el govern espanyol s'ha mogut i se l'ha jugat" amb la concessió dels indults. Amb això, ha assegurat que veu al Govern "poc disposat a fer política per desencallar la situació" i que continuen amb "el mantra de l'autodeterminació i l'amnistia". De fet, ha dit Eva Granados, "fins i tot Quim Torra va convocar la taula de partits".

En relació amb la trobada entre Carles Puigdemont i Oriol Junqueras programada per al dimecres, Granados s'ha limitat a expressar que "tenen moltes coses a dir-se perquè han tingut moltes enganxades en els darrers anys i no tenen una relació gaire fluida".

Sobre el referèndum, la vicepresidenta segona del Parlament assegura que "el dret a l'autodeterminació no s'aplica a Catalunya perquè mai ha estat una colònia" i que "la via unilateral no és democràtica".

La resposta del Govern a les fiances, "aviat"

Laura Vilagrà, consellera de Presidència, ha manifestat en una entrevista al Planta Baixa de TV3 que "molt aviat" se sabrà quina és la resposta que donarà el Govern a les fiances que el Tribunal de Comptes reclama als 34 ex-alts càrrecs de la Generalitat. L'executiu treballa en una escletxa que tingui garanties des del punt de vista jurídic i que no pugui ser rebutjada pel màxim òrgan fiscalitzador de l'Estat. L'aval directe, per exemple, és una via que s'albira molt complicada.

Aquest mateix dilluns, però, s'ha conegut que el PDeCAT ha obert un compte corrent per poder fer aportacions "en solidaritat amb els encausats". Paral·lelament, Esquerra Republicana ha reclamat que s'activi "al més aviat possible la caixa de solidaritat" per demostrar que "ningú es queda sol". La caixa de solidaritat, però, depèn de l'ANC, que justament aquest matí ha instat el Govern a "defensar i cobrir fins a l'últim cèntim" aquestes fiances.

 

Imatge principal: Eva Granados, en una compareixença a la seu del PSC. ACN.