El PSC ha tornat a insistir al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que convoqui la taula de partits catalans i no n'ha exclòs Vox, tot i el pacte antifeixista que els mateixos socialistes van firmar a l'inici de la legislatura amb ERC, Junts, la CUP i els comuns.

En una roda de premsa des del Parlament posterior a una reunió del grup socialista, que continuen batejant com 'el Govern Alternatiu de Catalunya', la portaveu Alícia Romero ha reiterat que la seva proposta inicial inclou "tots els partits catalans", també, per tant, Vox. En qualsevol cas, Romero ha deixat la porta oberta a la possibilitat que finalment el partit d'extrema dreta quedi exclòs si així ho requereix el pacte antifeixista, "però en principi la proposta és que es reuneixin els presidents de tots els grups parlamentaris".

govern alternatiu psc salvador illa - psc (No dona)

Reunió al Parlament del 'Govern Alternatiu' del PSC / Foto: PSC

Els socialistes creuen que el Govern no es pot reunir amb la Moncloa "només sent la veu d'una part dels catalans". "Ha de ser la veu de tots els catalans", ha insistit recordant que Aragonès va dir que volia ser "el president de tothom". En aquest sentit, els socialistes han presentat una moció al Parlament que insta el Govern a reunir els partits catalans i ha instat ERC i Junts a aprovar-la el proper dijous, quan es sotmetrà a votació. 

Davant la negativa que el Govern ha donat fins ara a reunir els partits catalans (Aragonès sí que ha mostrat la seva voluntat de reunir-se amb partits independentistes, entitats i comuns), Romero ha insistit que el seu grup no entén per què l'Executiu de Quim Torra sí que va convocar la taula el 2018 i, en canvi, l'actual no ho vol fer.

 

Reforma de la sedició

Preguntada sobre la reforma del delicte de sedició, sobre la qual el líder dels comuns al Congrés, Jaume Asens, ha acusat el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, de "faltar a la seva paraula", Romero ha defensat que el compromís del govern espanyol segueix sent el mateix i ha culpat els independentistes.

"Es necessita una majoria al Congrés que el PSOE i Podemos no tenen. Entenc que el govern espanyol voldrà garantir-se els suports necessaris abans de promoure aquesta reforma, que perilla per culpa dels grups independentistes", ha acusat Romero.

Llei de Memòria Democràtica

Per altra banda, els socialistes han presentat una proposició de Llei de Memòria Democràtica de Catalunya i una esmena a la totalitat de la Proposició de Llei d’Estabilització de les Treballadores i Treballadors del Sector Públic a Catalunya.

 

Sobre la Llei de Memòria Democràtica de Catalunya, Romero ha apuntat que "és important que tinguem memòria i sapiguem què va passar a la Guerra Civil", i ha posat d'exemple "la tergiversació" que va fer el líder del PP, Pablo Casado, sobre aquest episodi històric.

 

Imatge principal: la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero / Foto: PSC