Les protestes per l'empresonament de Pablo Hasél estan agreujant les diferències entre els socis del govern espanyol. Així de clar s'expressa el diari francès Le Monde, que es fa ressò dels diferents posicionaments que han pres el PSOE i Unidas Podemos.

"Pedro Sánchez va condemnar la violència mentre els líders de Podemos expressaven el seu suport als manifestants. El líder de Podemos, Pablo Iglesias, havia afirmat, doncs, que no hi havia "una situació de plena normalitat política i democràtica" a Espanya", relata el rotatiu.

Captura

Per altra banda, el diari també reflexiona sobre el mateix empresonament del raper lleidatà, el qual situa "el govern d'esquerres i sobretot el PSOE en una situació compromesa", apunta. I és que Le Monde veu la reforma del Codi Penal promesa per l'Executiu com un acte "a la defensiva".

Quatre nits de protestes arreu de l'Estat

L'empresonament de l'artista ja acumula quatre nits d'incidents i aldarulls a tot l'Estat, que a Catalunya ja han deixat més d'una cinquantena de detinguts. La majoria ja han sortit en llibertat i, per ara, només s'ha decretat presó provisional sense fiança per un d'ells. Precisament avui, un dels dos detinguts ahir, ha sortit en llibertat provisional. El detingut ha declarat i el magistrat ha acordat la seva posada en llibertat amb l'obligació de comparèixer cada 15 dies, segons ha precisat aquest dissabte el TSJC. L'arrestat té causa oberta per desordres públics, atemptat contra l'autoritat i resistència.

manifestación barcelona pablo hasél 1902 cuarta noche / Sergi Alcàzar

Foto: Sergi Alcàzar

Ahir, els aldarulls es van iniciar davant de la Prefectura del CNP a la Via Laietana i va acabar pels carrers del Gòtic i el Raval. La policia catalana va utilitzar molt poc el foam i va optar per fer carrussels i passades amb els furgons per dispersar els manifestants. 

Les protestes i, sobretot, les reaccions polítiques a la resposta policial -la qual va deixar una noia de 19 anys sense un ull per un tret de foam- ha provocat el malestar al cos català de policia. Tant és així que tots els sindicats representatius dels Mossos han reclamat una reunió urgent amb el conseller d’InteriorMiquel Sàmper, per abordar la situació i trobar una “solució immediata aquesta situació”. La conselleria d'Interior ha anunciat hores després que els convocarà per demà diumenge a les 11 del matí a una trobada.