Desenes de persones s'han manifestat aquest vespre davant Felip VI amb crits de "mori el Borbó" i "independència", en una concentració convocada a Montjuïc per l'ANC i diversos CDR contra la presència del monarca espanyol, que ha acudit a lliurar els premis de la Fundació Princesa de Girona al CaixaForum de Barcelona.

 

Els concentrats s'han reunit en un ambient reivindicatiu però distès amb la intenció de mantenir el testimoni de la reivindicació independentista davant el monarca. I han aprofitat per cremar fotografies de Felip VI, que ja portaven impreses. La crema de fotografies no està penalitzada, per ordre de la Justícia europea, a diferència del que passava anys enrera, quan actuava la Fiscalia.

 

Els manifestants han anat arribant en comptagotes a l'avinguda Francesc Ferrer i Guàrdia, barrejats amb curiosos i algun despistat que ha confós el dispositiu de Mossos amb el punt de vacunació massiva situat just al costat. Els concentrats s'han aplegat davant les tanques amb estelades i cartells demanant l'amnistia, la independència i el rebuig a la monarquia, i també hi havia alguna bandera d'Euskadi i de Galícia. No s'han produït incidents, i no hi ha hagut cap intervenció policial.

Quema fotos Felipe VI Anna Rodríguez

Pau de la Calle

Tres visites del monarca

Tres visites en tres setmanes. Felip VI ha encetat l'estiu amb una intensíssima agenda a Catalunya. Primer va assistir al sopar inaugural de la Reunió Anual del Cercle d'Economia, amb la incòmoda encaixada amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, davant l'atenta mirada del president de Corea del Sud. Diumenge va tornar a la capital catalana per acudir a un altre sopar, el d'inauguració del Mobile World Congress, on va tornar a coincidir amb el president. I avui hi ha tornat per lliurar els premis Princesa de Girona 2020 i 2021 al CaixaForum. Tres visites que han tingut exactament el mateix resultat: un buit polític i protestes independentistes contra la seva presència.

Ni el president de la Generalitat ni cap conseller ni l’alcaldessa de Barcelona. Cap de les primeres autoritats de Catalunya o de la ciutat no ha acompanyat tampoc Felip VI i la família reial a l’acte de lliurament de premis de la Fundació Princesa de Girona. Els premis s’han hagut de convocar de nou a Barcelona, després que l’Ajuntament de Girona va deixar clar, arran de la intervenció de Felip VI l’1-O, que no tornaria a cedir cap espai a la fundació per a aquest acte.

A diferència de les dues altres visites, aquest cop qui convocava és el monarca i des del Govern es va establir l’any 2018 que no s’acudiria a cap acte de la Casa Reial ni es convidaria el Rei a cap acte de la Casa Reial. De fet, ni tan sols s'han formalitzat les invitacions, tot i que el president de la Generalitat consta a la web com a vicepresident de la Fundació.