El sopar inaugural del Mobile World Congress ha tornat a propiciar una trobada a Barcelona del rei Felip VI, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, just la mateixa setmana que el Consell de Ministres ha signat l'indult que ha permès la sortida dels presos polítics dels centres penitenciaris.

Com ja va passar a la trobada amb motiu de les jornades del Cercle d'Economia, el president s'ha mantingut en l'extrem oposat de la sala, acompanyat del vicepresident, Jordi Puigneró, i el conseller Roger Torrent, i ha evitat el besamans de la rebuda al Rei. Això no obstant, s'ha acostat a saludar a Felip VI i a Sànchez un cop ha acabat la rebuda formal i les càmeres s'havien retirat. També avui, com va ocórrer dimecres passat a la recepció del Cercle d'Economia, el fotògraf de la Casa Reial s'ha encarregat d'immortalitzar l'escena.

rei felip vi president pere aragones mobile world congress saluden salutacio efe

Aragonès i Felip VI en el moment de saludar-se abans del sopar inaugural del Mobile World Congress / Efe

Amb Sánchez han acudit a l'acte la vicepresidenta Nadia Calviño i la ministra d'Indústria, Reyes Maroto. També hi era present l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que sí que ha participat en la salutació al monarca, i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín.

Mentre es feia la rebuda al monarca, fora del cordó policial s'han produït algunes protestes per la visita de Felip VI. Res a veure, però, amb les protestes d'anys anteriors que van obligar a blindar la ciutat.

Un cop feta la rebuda, el monarca, Sánchez i Aragonès han compartit taula al sopar organitzat al pavelló número 7 de la Fira de Barcelona, junt amb l'alcaldessa de Barcelona, el director general de la GSMA, Mats Granryd, i el president de la Fira, Pau Relat.

"Unió pel bé de tots"

A l'hora dels parlaments, Sánchez ha estat l'únic que ha fet referència, tot i que indirecta, a la tensió política entre Catalunya i Espanya. La presència de les autoritats catalanes ha servit d'excusa al president espanyol per tancar el seu parlament amb una crida a la unitat, que ha descrit com "el camí fèrtil per aixecar el país".

Després de recordar que assistien a aquell acte les alcaldesses de Barcelona i de l'Hospitalet, el president de la Generalitat, el govern espanyol, i el Rei, ha assegurat que amb la seva presència estaven "simbolitzant la unió pel bé superior de tots". "El bé superior de tots, que és el dels ciutadans als quals representem, i sobretot als quals servim", ha assegurat.

pedro sanchez rei felip vi sopar inauguracio mobile world congress 2021 barcelona efe

Felip VI i Pedro Sánchez durant el sopar inaugural del Mobile / Efe

El president espanyol ha subratllat que tots plegats estan units per un mateix desig, el d'una recuperació econòmica forta i robusta. "Una recuperació que serà més forta quan predominin valors de cohesió i unitat", ha reblat.

 

Societat estable

Per contra, Felip VI ha evitat referir-se a la situació política catalana en una setmana en què Espanya ha patit un fort revés al Consell d'Europa. Això no obstant, sí que ha volgut defensar en el seu discurs en anglès que Espanya ofereix un gran lloc per visitar, gaudir i treballar per a qualsevol que busqui una "societat estable, flexible i dinàmica".

rei felip vi inaguracio mobile world congress 2021 barcelona efe

Felip VI, durant la intervenció al sopar inaugural del Mobile World Congress / Efe

Les referències del monarca a Catalunya s'han limitat al paràgraf que ha llegit en català, en què ha assegurat que Barcelona és "una ciutat reconeguda internacionalment per la seva importància cultural, financera, turística i d'innovació". "Centre tecnològic del Sud d'Europa. Una ciutat mediterrània, cosmopolita i autèntic motor de Catalunya", ha reblat.

No hi ha hagut més referències a Catalunya. De fet, el Mobile serveix, segons ha assegurat, perquè Espanya renovi el seu compromís amb l'àmbit empresarial d'alt contingut tecnològic, atès que, ha insistit, "amb orgull", "des del 2006 té lloc a Espanya, en aquesta estimada ciutat de Barcelona".

Recepció als presos

També Aragonès ha evitat referir-se a la tensió entre Catalunya i l'Estat en el seu discurs, que ha fet tot en anglès i ha centrat en un missatge als participants al Congrés sobre l'aposta del Govern per la digitalització i una crida a donar cabuda en aquest procés a llengües i cultures com la catalana.

Demà Aragonès tornarà a coincidir amb el Rei en la inauguració del Congrés. Serà al matí, perquè a la tarda, al Palau de la Generalitat, el president rebrà els presos polítics. Posteriorment serà la presidenta del Parlament qui els rebrà a l'edifici del parc de la Ciutadella.

 

A la imatge principal, Felip VI, Pedro Sánchez i Pere Aragonès, durant el sopar inaugural del Mobile World Congress / Efe