El finançament de les escoles que segreguen per sexe ha arribat fins al Tribunal Constitucional de la mà de Vox. L’Alt Tribunal té damunt la taula la ponència de la sentència sobre el recurs presentat per la formació d'extrema dreta contra la prohibició de finançar amb fons públics els centres educatius que escolaritzen els nois i les noies en aules separades, prohibició inclosa en la llei Celaá. La ponència, en línia amb el que defensa la formació d’extrema dreta, considera inconstitucional aquesta prohibició, de manera que si s'aprovés, obligaria el govern espanyol a reprendre el finançament de les escoles que segreguen per sexe, segons avança eldiario.es.

El ple del Tribunal Constitucional debatrà el 26 d’octubre la ponència de sentència redactada pel magistrat Ricardo Rodríguez. L’esborrany de la sentència sosté que el principi de llibertat d’educació el criteri dels pares està per damunt dels models educatius que dissenyi el poder executiu i quins han de ser subvencionats amb fons públics i quins no. Així, sosté que no subvencionar els centres que segreguen per sexe és inconstitucional.

Prohibició a la llei Celaá

La Lomloe, coneguda popularment com a llei Celaá, prohibeix expressament que els centres educatius que tinguin un concert separin els seus alumnes en funció del seu gènere. La llei estableix: “Els centres sostinguts parcialment o totalment amb fons públics desenvoluparan el principi de coeducació en totes les etapes educatives (…), i no separaran a l'alumnat pel seu gènere”.

Precisament el Govern va confirmar el 12 d’octubre passat que el curs que ve es retirarà retiraria el concert econòmic als centres que segreguin per sexe a Catalunya. Així, el conseller d'Educació, Josep González-Cambray, va explicar que no es renovaran els concerts de les etapes educatives que finalitzen aquest curs: el segon cicle d'Infantil, ESO, Batxillerat i Formació Professional. Una decisió que afectarà un total d'onze escoles i a més de 4.000 alumnes. Amb anterioritat, el Tribunal Superior de Justícia s’havia pronunciat en contra de retirar el concert.

Renovació del TC

Caldrà veure si la ponència de sentència és finalment debatuda en el ple o es quedarà al calaix a l’espera de la renovació del Tribunal Constitucional pactada la setmana passada pel PSOE i el PP. Amb tot, el ponent de la sentència, el magistrat Ricardo Rodríguez, que es troba en les travesses per a presidir l’alt tribunal. Es preveu que ambdues formacions tanquin aviat la nova composició del Constitucional.

 

Imatge principal, seu del Tribunal Constitucional / Efe