El conseller d'Educació, Josep González Cambray, ha estat l'encarregat de comunicar la decisió del Govern de retirar el concert econòmic a les escoles que segreguen per sexe a partir del curs que ve. "Al segle XXI no hi pot haver cap escola que amb finançament públic continuï separant per gènere", ha remarcat el conseller. És a dir, no es renovaran els concerts de les etapes educatives que finalitzen aquest curs: el segon cicle d'Infantil, ESO, Batxillerat i Formació Professional. Es tracta d'una decisió que afectarà un total d'onze escoles i a més de 4.000 alumnes.

El concert econòmic del qual gaudien algunes escoles que tenien la política de segregar nens i nenes a les seves aules, feia temps que aixecava polseguera. Finalment, el Govern posat fi a aquesta pràctica. "Les escoles han d'estar lliures de qualsevol mena de discriminació, la segregació de gènere augmenta els estereotips i legitima el sexisme", ha argumentat Cambray a la roda de premsa posterior al Consell de Govern. 

Cambray ha explicat que si hi ha centres que segueixen volent educar als infants segregant-los per sexe ho hauran de fer "des de l'àmbit privat", ja que l'administració "no permetrà que en el període d'escolarització els nens i les nenes siguin separats". El conseller ha remarcat que el model d'escola que vol impulsar aquest Govern és el d'una escola "democràtica, social, feminista verda i en català" 

Impuls a la digitalització a les aules 

Cambray també ha anunciat que a partir de gener de 2022 s'incorporaran 284 "mentors digitals" a les escoles catalanes que acompanyaran i assessoraran docents i alumnes sobre competències digitals i informàtiques. "Es dona resposta al repte d'avançar cap a la transformació educativa amb la millora de les competències digitals dels centres i la capacitació digital de l'alumnat", ha assegurat. 

Segons exposa el Departament, els tres objectius principals són, d’una banda, garantir que el 100% de l’alumnat tingui experiències d’aprenentatge que incorporin el pensament computacional, el pensament crític, l’ús d’instruments i aplicacions digitals, la comunicació transmèdia, la robòtica, etc. D’altra banda, amb la transformació provocada pels mentors digitals es vol que els centres acabin el procés amb una estratègia digital de centre definida i, al mateix temps, aconseguir que el 80% del professorat disposi de la competència digital B1.

Consell de Govern en 12-O

La decisió del Govern s'ha sabut aquest dimarts, després del Consell de Govern que s'ha celebrat com sempre malgrat ser 12 d'octubre. L'Executiu de Pere Aragonès ja va manifestar la seva voluntat de passar el 12-O com un dia qualsevol. "La reunió d’aquest matí s’ha fet amb normalitat perquè el Govern no comparteix la significació d’una festa que no representa a la majoria de catalanes i catalans, és l’efemèride d’un genocidi. Avui no hi ha res a celebrar", ha declarat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

 

 

Imatge principal: Una aula d'una escola a Salardú / ACN