La proposta de Pedro Sánchez de treure's la corbata ha aixecat polseguera. Per donar exemple sobre la voluntat de reduir energia, el president del govern espanyol ha comparegut aquest divendres sense corbata i ha donat ordre tant als seus ministres com alts càrrecs perquè segueixin aquest exemple, alhora que ha animat el sector privat a fer el mateix per tal de reduir la necessitat d'ús d'aire condicional en els centres de treball. Ha estat una proposta, com a mínim, mediàtica. Sigui com sigui, el que és ben clar és que molts dels rivals polítics de Sánchez han aprofitat l'ocasió per carregar contra el cap de l'executiu estatal.

 

A Catalunya, Carles Puigdemont és una de les persones que ha fet servir les xarxes socials per criticar l'estranya proposta del president espanyol per ser cosa de "trumpistes" i "populistes": "Sort que no ho ha proposat cap dirigent independentista; els opinòcrates ja tindrien salivera". De fet, ha retret a Sánchez que la idea de treure's la corbata la digui "vestit d'americana, que com tothom sap és molt refrescant". 

TUIT Carles Puigdemont
Carles Puigdemont, sobre la proposta de Pedro Sánchez de treure's la corbata / @KRLS

La secretària general del Partit Popular, Cuca Gamarra, tampoc s'ha quedat callada i ha titllat de "frivolitat" la proposta del cap de l'executiu estatal. En aquest sentit, li ha demanat que sigui ell qui segueixi l'exemple de molts ajuntaments que fa temps que van optar per reduir la il·luminació dels carrers, entre altres iniciatives. "Es pot anar molt més enllà que treure's la corbata, cosa que em sembla una frivolitat", ha reblat. 

La crítica de Gamarra no s'ha acabat aquí i li ha recordat a Sánchez que la realitat de la societat espanyola, "la que no porta corbata", és que viu més empobrida sota la llosa d'una inflació que colla a l'hora de fer provisió de benzina, posar l'aire condicionat o fer la compra. "No sabem realment en quin país viu, però el que és clar és que no és en aquest. Sembla que es reuneix amb massa gent amb corbata, però no trepitja el carrer i hauria de sortir una miqueta més de la Moncloa per xopar-se de la dura realitat que viuen milions d'espanyols", ha recomanat la secretària general del PP.

El precedent: José Bono vs. Miguel Sebastián

D'altra banda, fonts del partit conservador han denunciat que Sánchez ha pujat a un helicòpter per recórrer els 25,8 quilòmetres que uneixen la Moncloa i la base aèria de Torrejón, just després de fer l'estranya proposta de la corbata. Es tracta d'un trajecte que ha cremat "180 quilos de querosè", segons el PP. També han criticat que el president espanyol s'inspira en el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, fent referència a l'actuació el juliol del 2011 del ministre Miguel Sebastián.

Per qui no ho recordi, fa onze anys que un consell com el d'aquest divendres va resultar en una curiosa picabaralla al Congrés dels Diputats. Es van enfrontar el president de la Cambra Baixa, José Bono, i l'esmentat Miguel Sebastián (ministre d'Indústria). Sebastián es va presentar al ple sense corbata, tal com ja havien començat a fer els japonesos en el seu país. En una pregunta sobre l'estalvi energètic, va defensar fer petits gestos com aquest i va demanar a la Mesa del Congrés més control sobre la temperatura de l'hemicicle. Però Bono li va retreure que no portés corbata i va agrair els qui sí que la feien servir per mantenir "la disciplina del vestit".  "És probable que el primer ministre japonès vagi sense corbata al Parlament, no sé si davant de l'emperador del Japó", va dir. Però el ministre d'Indústria va deixar clar als periodistes que seguiria sense corbata: "Jo crec que compleixo amb el que he de complir i seguiré així, digui el que digui el senyor Bono i l'emperador del Japó". Poc després, Bono li va enviar un SMS per disculpar-se: "Li he enviat un SMS dient-li que si li he molestat, ho sento, perquè li dono tota la raó en el fet que s'hagi de controlar la temperatura, però l'afer de la corbata és més discutible". Ara, la història sembla repetir-se.