El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha tret pit davant dels resultat de l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que ahir assenyalava que un 52% dels catalans estan en contra de la independència. Ha assegurat que la caiduda del suport a la independència obeeix al cansament de la societat catalana amb el procés però també a l'acció de les forces polítiques que aposten pel diàleg. Ha estat en els dos últims minuts de la roda de premsa de balanç del curs polític, els únics que ha dedicat a parlar de Catalunya, i arran de l'única qüestió que se li ha plantejat sobre les reivindicacions independentistes. 

 

Sánchez ha comparegut a la Moncloa per fer balanç del curs, sense corbata, animant a imitar-lo per estalviar energia, i davant d'una gran pantalla en què apareixia el lema Complint, lnforme de rendiment de comptes del Govern d'Espanya. La seva intervenció inicial de balanç no ha fet cap referència a la situació a Catalunya ni a la taula de diàleg, que es va reunir aquest dimecres. Però sí se li ha plantejat una pregunta, la darrera, en que se l'ha interrogat sobre les relacions amb el Govern de Pere Aragonès.

Societat farta

El president espanyol ha recollit el resultat de l'enquesta que ahir va fer públic el CEO que situa en el 52% els catalans contraris a la independència, i ha assegura que aquest resultat "té tot a veure" amb "una societat catalana que està farta del conflicte, que el que vol és superar el conflicte i vol retrobar-se amb l'altra part de catalans i amb la resta de germans que tenen al conjunt d'Espanya"; però tot seguit ha afegit que aquest resultat també parla d'aquelles forces polítiques que aposten pel diàleg

El president espanyol ha descrit aquesta aposta pel diàleg com "la voluntat de poc a poc, paulatinament, tornar a retrobar-nos; el desjudicialitzar aquesta crisi, tornar-la al territori de la política; el de trobar pactes i acords que transcendeixin a una part i siguin transversals, el respecte a l'ordre democràtic, a la seguretat jurídica, i per tant l'abandonament qualsevol via imposició unilateral de les seves posiciones".

En síntesi, segons ha afegit, això ha permès que "tot allò" que es van trobar el 2017 i van heretar el 2018, s'estigui superant "gràcies a l'esforç de tots". En qualsevol cas, ha assegurat que "mentre hi hagi un govern progressista", hi haurà "un govern a Madrid amb voluntat de dialogar amb la seva contrapart a Catalunya".

Avantatge del PP

Sánchez ha estat també preguntat sobre les enquestes que assenyalen que el PP d'Alberto Núñez Feijoo ha aconseguit ja superar el PSOE i ha admès que el seu partit haurà de "treballar per donar-hi la volta" i fer-ho sense caure en el catastrofisme que atribueix a l'oposició conservadora i la ultradreta. En relació al relleu de Pablo Casado per Feijoo al capdavant del PP ha irontizat que "l'oposició ha canviat de cara però no d'actitud".

Sánchez ha hagut de respondre fins i tot a una qüestió sobre si es podien ajornar les eleccions espanyoles previstes per al desembre del 2023 per evitar que la princesa Elionor hagi de jurar la Constitució quan faci 18 anys davant d'un Congrés en funcions, la qual cosa ha desestimat. "Les eleccions es faran com a molt tard el desembre de 2023", ha reblat.